Kövér László szerint „a megfelelő, minimális mértékben” kell emelni a tanárok fizetését

2022. május 3. – 23:53

Másolás

Vágólapra másolva

A „megfelelő, minimális mértékben” emelni kell a pedagógusbéreket annak érdekében, hogy újra vonzó legyen a pálya – mondta Kövér Lászlóval az Inforádió Aréna című műsorában, amit a 444 szemlézett.

Kövér arról beszélt, hogy az elmúlt 10-12 évben sok ágazatban próbálták rendezni a béreket, de ez nem könnyű feladat. A tanárokról azt mondta, jogosak a bérköveteléseik.

„Nyilvánvalóan az egyik feladat, amit meg kell oldani, az az rövid távon, hogy a pedagógusokat is, meg a rendvédelmiseket is újra elő kell venni... újra elő kell venni az ő jogos bérköveteléseiket, és a megfelelő, minimális mértékben emelni kell a pedagógusbéreket annak érdekében, hogy újra vonzó legyen a pálya. Vagy vonzóbb, mint ahogy most látszik, mert nagyon sok fiatal elmegy inkább mást csinálni, mint hogy iskolában próbáljon vesződni a gyerekekkel” – mondta.

Szerinte a tanárok életpályamodelljének „kisakkozása” nem egy ciklus munkája, társadalmi egyeztetés kell róla, az ellenzékkel is közös nevezőre kellene jutni erről.

A pályakezdők aránya évente körülbelül az összes pedagógus egy százaléka, de ők nem tudják pótolni a nyugdíjba vonulókat. A pedagógusok számának csökkenése tíz éven belül a mainál sokkal kézzelfoghatóbb méreteket ölt majd. Ennek okairól, iskolán túlmutató hatásairól Lannert Judit, az Egyensúly Intézet külső szakértője, oktatáskutató, a T-Tudok senior kutatója osztotta meg gondolatait a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!