Megmentette egy óvodás életét az antiallergiás injekció

2022. május 21. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban az egyik Fóti úti benzinkúton lett rosszul, majd összeesett egy 7 éves kisfiú. A helyszínre riasztott mentőegység hosszasan küzdött a gyerek életéért, sajnos sikertelenül. A tragédia kapcsán a Magyar Gyermekmentő Alapítvány arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy az úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet.

Az ilyen eseteknél egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló toll (Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet. Februártól sok önkormányzat közölte, hogy beszerzi és biztosítja bölcsődéi, óvodái és iskolái számára a súlyos, akár halálhoz is vezető allergiás reakciók jelentkezésekor beadandó, életmentő adrenalin-öninjektort.

Ahogy Déri Tibor, polgármester írja posztjában, az újpesti Pozsonyi Oviban is volt ilyen toll, ami pénteken életet mentett: az egyik óvónő egy gyereken észlelte az allergiás roham jeleit, ezért beadta neki az injekciót:

„Ébresztésnél vettem észre, hogy Dávid furán néz ki. Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála.”

„Beadtam neki az Epipent, aztán hívtam a mentőket. Azt mondták, ha nem kapta volna meg a szurit, meghalt volna.”

A súlyosan allergiás gyerekek és családjaik érdekeit képviselő Allergéniusz Egyesület nyílt levelet küldött Novák Katalinnak, hogy hatékonyabb segítséget kapjanak az allergiás gyermekeket nevelő családok. Az egyesület áprilisban a Facebook-oldalán posztolt arról, hogy zöld utat kapott az egyik javaslatuk, amely szerint a hasonló tragédiák megelőzése érdekében ki kell iktatni az oktatási intézmények menüjéből a földimogyorót, a dióféléket, valamint a szezámmagot.

Arról, hogy milyen rendszerszintű reform kellene ahhoz, hogy minél kevesebben haljanak bele egy súlyos allergiás rohamba, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom