Gyermekmentő Alapítvány: Kalciummal nem lehetett volna megmenteni a 7 éves kisfiú életét, adrenalinos „toll” kell ilyenkor

2022. január 20. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden rosszul lett és meghalt egy hétéves fiú egy budapesti benzinkúton, sajtóértesülések szerint mogyoróallergiásként fogyaszthatott mogyorót is tartalmazó ételből. A tragédia kapcsán a Magyar Gyermekmentő Alapítvány arra hívja fel az aggódó szülők figyelmét, hogy az úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet. A kalcium ugyanakkor nem használ sem súlyos, sem enyhe allergiás reakciók esetén.

„Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló toll (Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni” – olvasható a gyermekmentők Facebook-bejegyzésében.

Bár a kalcium az emberi szervezet számára létfontosságú anyag, torokgyulladás, nátha, kiütések vagy allergiás reakciók kezelésére viszont nem alkalmas. A köztudatban mégis tévesen él, hogy többek között ez utóbbit kálciummal is lehet kezelni, ez pedig súlyos probléma, mert ha a kalcium hatására várnak ilyen súlyos esetekben, az emberéletekbe is kerültet, ahogy erről részletesen írtunk még az előző munkahelyünkön ebben a cikkben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom