Több önkormányzat már biztosítja a súlyos allergia elleni életmentő injekciót óvodáiban és iskoláiban

2022. február 2. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

A gyulai után a XII. kerületi és a székesfehérvári önkormányzat is beszerzi és biztosítja bölcsődéi, óvodái és iskolái számára a súlyos, akár halálhoz is vezető allergiás reakciók jelentkezésekor beadandó, életmentő adrenalin-öninjektort.

Az önkormányzat valamennyi hegyvidéki bölcsőde és óvoda számára beszerzi a súlyos, akár halálhoz is vezető allergiás reakciók jelentkezésekor beadandó, életmentő adrenalin-öninjektort, intézményenként két darabot – közölte a Hegyvidék alpolgármestere. Fonti Krisztina hangsúlyozta, hogy az erről szóló javaslatról a képviselő-testület következő ülésén tárgyal majd, ahogy erről az Egészségügyi és Szociális bizottság ülésén jelenlévő képviselőket is tájékoztatták tegnap.

Székesfehérváron az óvodák és az iskolák kapnak az injekcióból, Cser-Palkovics András polgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az önkormányzat állja az életmentő injekció költségét, és amennyiben a szakemberek úgy ítélik meg, a bölcsődéknek is vásárolnak majd belőle. „A lehető leggyorsabban beszerzünk minden fehérvári óvoda és iskola számára EpiPen tollinjekciókat, melyek használatáról – a mentőszolgálattal együttműködve – városunk mentősei fognak képzéseket tartani az intézmények számára” – írta a polgármester.

Gyulán már a múlt héten minden önkormányzati oktatási intézmény megkapta az életmentő injekciót, amelynek használatát be is mutatták.

Egy héttel ezelőtt egy hétéves kisfiú tragédiája irányította rá a figyelmet arra, hogy milyen húsbavágóan fontos szerepük van azoknak az előretöltött adrenalininjekcióknak, amelyeknek az azonnali beadásával időt lehet nyerni anafilaxiás túlérzékenységi reakció esetén, amíg megérkezik a segítség. Arról, hogy milyen rendszerszintű reform kellene ahhoz, hogy minél kevesebben haljanak bele egy súlyos allergiás rohamba, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A súlyosan allergiás gyerekek és családjaik érdekeit képviselő Allergéniusz Egyesület nyílt levelet küldött Novák Katalinnak, hogy hatékonyabb segítséget kapjanak az allergiás gyermekeket nevelő családok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!