Kizárólagos lakossági parkolást vezetnek be Újlipótvárosban is

2022. május 14. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Május 16-tól megkezdik a kizárólagos lakossági parkolás bevezetését Újlipótvárosban is. Ez azt jelenti, hogy 18 óra és másnap reggel 7 óra között a parkolóhelyek 30 százalékát kizárólag helyi, bejelentett lakosok használhatják – tette közzé a hírt a XIII. kerület honlapján.

Az összesen 1950 parkolóhelyet közlekedési és kiegészítő táblákkal fogják kijelölni a Dráva utca – Váci út – Szent István körút – Duna part által határolt területen. A kijelölt helyeket 18 óra és reggel 7 óra között az engedéllyel rendelkező helyi lakosok használhatják, a nap többi részében ezekre a helyekre ugyanúgy bárki parkolhat.

A táblákat július 29-ig helyezik ki, a tervezett indulástól, augusztus 1-től pedig egyhónapos türelmi időszak következik, mikor a szabálysértőket még büntetni nem, csak figyelmeztetni fogják.

A szigor – ez eddig kizárólagos parkolást bevezető kerületeket tekintve – érinti az összes máshol lakó autóst, egyben a közösségiautó-szolgáltatóktól bérelt autókat vezetőket is.

Az új szabályoktól, ahogy a többi kerület is a helyiek éjszakai parkolási lehetőségeinek javulását várják. Az elmúlt hónapokban Erzsébet- és Terézvárosban is hasonló intézkedést vezettek be. A főváros már tavaly augusztusban jelezte, hogy több belvárosi kerülettel is – köztük a V., a VII., és a XIII. kerülettel is egyeztetnek kizárólag parkolóhelyek bevezetéséről. Ekkor kezdődött el az úgynevezett mikromobilitási pontok telepítése is, ami a kijelölt területen kerékpártámaszok és e-rollerek tárolására szolgáló területek kialakítását jelenti.

A parkolóhely hiánnyal és azzal, hogy miért csak az autómentes életmód hozhat igazi enyhülést, azzal ebben a cikkünkben részletesen is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!