Fél év alatt ötmillió forintot gereblyézett össze a menekültstátuszt élvező Nikola Gruevszki péceli cége

2022. május 11. – 06:23

Másolás

Vágólapra másolva

Még júliusban alapított céget Pécelen a Magyarországon menekültstátuszt élvező, hazájában hét év börtönre ítélt volt északmacedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki, és tavaly év végéig, tehát mindössze öt hónap alatt 5 millió forint már be is folyt a kasszájába, írja az mfor.

Az I.C.I.C. Kft.-t július 14-én jegyezték be a péceli Bocskai utca 9. szám alatti házba. A vállalkozás ügyvezetője és tulajdonosa is maga Gruevszki, a Kft. főtevékenysége üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás, de az egyéb tevékenységek között a porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelem, a vagyonkezelés és a konferenciaszervezés is szerepel.

Az mfor most megnézte a cég tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, ebből derült ki, hogy Gruevszki cége rögtön nyereséget termelt, miközben kiadása alig volt. Anyagjellegű ráfordítás címszó alatt 774 ezer forintot számolt el, egyéb ráfordítás leírás alatt pedig 55 ezer forintot. Az adófizetési kötelezettség elszámolása után végeredményben 3,8 millió forint tiszta nyereséget mutatott ki Gruevszki magyar cége, ami kimagasló, 76 százalékos árbevételarányos nyereséget jelent, írja a lap.

Az nem derül ki, hogy a cég pontosan milyen tevékenységével kereste a pénzt, de 2019-ben Szijjártó Péter külügyminiszter is elismerte, hogy rendszeresen beszél Gruevszkivel, akit a saját miniszteri irodájában szokott fogadni, mert „ha a leghitelesebb információt akarjuk beszerezni arról, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon, merre mutatnak a Nyugat-Balkáni folyamatok, akkor kivel beszélnénk, ha nem egy olyan emberrel, aki ott tíz évig miniszterelnök volt?”

Gruevszki 2006 és 2016 között autoriter módon kormányozta országát. Bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából Macedónia minden századik állampolgárát, 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd 2017-ben a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata ellenzék került hatalomra, mely albán nemzetiségi pártok támogatásával kormányozza Észak-Macedóniát.

Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra, hogy elkerüljön egy luxuslimuzin tiltott megvásárlása miatt korábban kiszabott kétéves letöltendő börtönbüntetést. Szkopjéban több más büntetőeljárás is folyamatban van ellene. A volt kormányfő azt állítja: hazájában a bíróság és az ügyészség politikai zsarolás eszközévé vált, politikai ellenfelekkel való leszámolásra, kormányzati hibák elfedésére használják. Orbán Viktor 2018-ban azzal indokolta a Gruevszkinek nyújtott segítséget, hogy „az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel”, Gruevszki ugyanis támogatta Magyarországot a menekültválság kezelésében, azaz a kerítésépítésben.

Április 11-én az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciók alá helyezte Gruevszkit. Egy elnöki rendelet alapján ugyanis szankcionálhatók azok, akik a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához járultak hozzá. Gruevszki ennek értelmében nem léphet be az Egyesült Államokba.

Gruevszkit április végén, sikkasztásért újabb hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság. Azzal vádolták, hogy 1,3 millió eurót sikkasztott az általa vezetett kormánypárthoz (VMRO DPMNE) érkezett adományokból. A pénzt 2012 októberétől 2013 szeptemberéig egy Belize-ben bejegyzett offshore cég segítségével vonzó építési telkek megvásárlására fordította Szkopjéban és Krusevóban. A politikus távollétében kimondott ítéletben a börtönbüntetés mellett 3200 eurós pénzbüntetést is kiszabtak. Az ítélet még nem jogerős.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass