Hét év börtönbüntetésre ítélték Szkopjéban a Magyarországon menekültstátuszt élvező Nikola Gruevszkit

2022. április 21. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Sikkasztásért hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnököt, aki jelenleg Magyarországon menekültstátuszt élvez. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlottaknak joguk van fellebbezni, írja a Balkan Insight.

A politikust hazájában már korábban is börtönbüntetésre ítélték korrupciós bűncselekmények miatt, most egy újabb ügyben született ítélet. Gruevszkit azzal vádolták, hogy 1,3 millió eurót sikkasztott az általa vezetett kormánypárthoz (VMRO DPMNE) érkezett adományokból. A pénzt 2012 októberétől 2013 szeptemberéig egy Belize-ben bejegyzett offshore cég segítségével vonzó építési telkek megvásárlására fordította Szkopjéban és Krusevóban. A politikus távollétében kimondott ítéletben a börtönbüntetés mellett 3200 eurós pénzbüntetést is kiszabtak.

Gruevszkit öt társával együtt állították bíróság elé. A vádlottak között van a keresztapja, Risto Novacevski, az unokatestvére, Saso Mijalkov, a titkosrendőrség korábbi vezetője, Jordan Kamcev üzletember, aki az egyik leggazdagabb macedón, az ő édesanyja, és Nenad Josifovic üzletember.

Gruevszki 2006 és 2016 között autoriter módon kormányozta országát. Bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából Macedónia minden századik állampolgárát, 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd 2017-ben a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata ellenzék került hatalomra, mely albán nemzetiségi pártok támogatásával kormányozza Észak-Macedóniát.

Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra, hogy elkerüljön egy luxuslimuzin tiltott megvásárlása miatt korábban kiszabott kétéves letöltendő börtönbüntetést. Szkopjéban több más büntetőeljárás is folyamatban van ellene. A volt kormányfő azt állítja: hazájában a bíróság és az ügyészség politikai zsarolás eszközévé vált, politikai ellenfelekkel való leszámolásra, kormányzati hibák elfedésére használják.

Gruevszki azóta céget alapított Magyarországon, Szijjártó Péter a külügyminisztériumi pedig irodájában fogadja, hogy a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekről beszélgessenek. Orbán Viktor 2018-ban azzal indokolta a Gruevszkinek nyújtott segítséget, hogy „az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel”, Gruevszki ugyanis támogatta Magyarországot a menekültválság kezelésében, azaz a kerítésépítésben.

Április 11-én az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciók alá helyezte Nikola Gruevszkit. Egy elnöki rendelet alapján ugyanis szankcionálhatók azok, akik a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához járultak hozzá. Gruevszki ennek értelmében nem léphet be az Egyesült Államokba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!