Felkerült az USA szankciós listájára a Magyarországon menedékjogot kapott Nikola Gruevszki

2022. április 11. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma arról adott ki közleményt, hogy szankciók alá helyezik Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnököt – írja a Szabad Európa. Egy olyan elnöki rendelet alapján, ami azokat bünteti, akik a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához járultak hozzá. Gruevszki ennek értelmében nem léphet be az Egyesült Államokba.

Gruevszkit hazájában börtönre ítélték korrupciós bűncselekmények miatt, ám végül elmenekült onnan, és a magyar kormány segítségével Budapesten kötött ki, ahol menedékjogot kapott. Sőt, azóta itt céget alapított, és Szijjártó Péter a külügyminisztériumi irodájában fogadja, hogy a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekről beszélgessenek.

Az amerikai közlemény szerint Gruevszki azonkívül, hogy több ügyben is elítélték már, folyamatban lévő ügyekben is gyanúsított: hivatali visszaéléssel és pénzmosással is vádolják, amiket még Észak-Macedónia miniszterelnökeként követett el 2006 és 2016 között.

Gruevszki politikai bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából Macedónia minden századik állampolgárát, 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd a hosszas politikai csatározások után, 2017-ben a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata ellenzék került hatalomra, mely albán nemzetiségi pártok támogatásával kormányozza Észak-Macedóniát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!