Budapesten 880 forinttal többet kellett ma fizetni egy 3 kilométeres taxiútért, mint a múlt héten

2022. május 09. – 10:47

Budapesten 880 forinttal többet kellett ma fizetni egy 3 kilométeres taxiútért, mint a múlt héten
Taxi a pesti alsó rakparton 2022. április 11-én – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról korábban már a Telex is beszámolt: hétfőtől, azaz mától érvényesek az új budapesti taxis tarifák. Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nőtt.

Na de mit jelent ez a gyakorlatban?

A Telex egyik munkatársa Budapest belvárosában hétfőn reggel egy 3 kilométeres taxiútért 2750 forintot fizetett. Ugyanezen az útvonalon múlt hét szerdán még 1870 forintért taxizott.

Ön is utazik rendszeresen ugyanazon az útvonalon taxival? Akkor írja meg nekünk az ugyelet+taxis@telex.hu címre, hogy mennyit fizetett az utazásért a drágulás előtt, és mennyit fizet most!

Az új díjszabás módosításáról az április 13-i fővárosi közgyűlés egyhangú szavazással döntött. Az alapdíj 43 százalékos, a viteldíj és a percdíj 33-33 százalékos emelkedését azzal indokolták, hogy a legutóbbi díjszabás óta jelentősen nőttek az üzemanyagárak, emelkedett a minimálbér, és jelentősen nagyobb lett az infláció.

A budapestitől eltérő modellt alkalmazott a szintén ellenzéki vezetésű nagyváros, Szeged, erről részletesebben írtunk ebben a cikkünkben.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom