Miközben Budapesten hétfőtől egyharmadával nő a taxizás hatósági ára, Szegeden épp megszüntetik azt

2022. május 6. – 16:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A taxiszolgáltatás hatósági árának megszüntetéséről döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés – írja az MTI. Eddig a taxival utazóknak 600 forintos alapdíjat, 400 forintos kilométerdíjat, illetve 100 forint percenkénti időarányos díjat kellett fizetniük a városban, ezentúl szabadabb lehet az árképzés.

A döntést megelőző vitában Botka László polgármester azzal érvelt, hogy a taxidíjak maximálása nem kötelező, csupán lehetőség az önkormányzatok számára, amellyel a megyei jogú városok többsége nem él.

Miközben az ország harmadik legnagyobb városában éppen eltörlik a hatósági árat, a fővárosban hétfőtől nagyot drágítanak rajta. Mint korábban megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében május 9-től az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. Az indoklás szerint az üzemanyagár-emelkedés, a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése miatt volt szükség a 33 százalékos drágulásra. A GVH nem értett egyet a döntéssel, a fix ár jelentős emelése helyett inkább a verseny élénkítését javasolta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!