Stummer: Nekem Jakab Péter két éve azt írta, beszélni tud, de vezetni nem. Ezt be is bizonyította

2022. május 8. – 15:11

Stummer: Nekem Jakab Péter két éve azt írta, beszélni tud, de vezetni nem. Ezt be is bizonyította
Stummer János beszéde a Jobbik szombati tisztújító kongresszusán – Fotó: Stummer János / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nem Jakab Péter irányítja a Jobbikot, hanem olyan háttéremberek, akik nem vállalják a felelősségüket a párt kudarcaiért – erről beszélt a párt szombati tisztújító kongresszusán Stummer János, aki egyedüli kihívóként indult el Jakabbal szemben a párt elnökségéért.

Ahogy arról beszámoltunk, a párt a kongresszuson megerősítette tisztségében Jakab Pétert, aki 2020 óta vezeti a pártot: 71,4 százalékot kapott, míg Stummer csak 27,8-at. A nyilvánosság elől teljesen elzárt kongresszuson Jakab azt mondta, a párt „nem nyert vele semmit”, de maradnak a néppárti úton, és jelen lesznek az Országgyűlésben is „amolyan finomított, jakabos formában”.

Stummer a Magyar Hangnak szombaton úgy nyilatkozott, tiszteletben tartja a többség döntését, és később dönt majd arról, hogyan folytatja a politikai pályáját. Vasárnap közzétett beszédében viszont olyan állításokat tett, amelyek után nehéz elképzelni, hogy a Jakab vezette Jobbikban politizálna tovább.

Lapítanak a felelősök

„Ennek a beszédnek az elején érdemes feltenni azt a kérdést, hogy ezen a kongresszuson rajtam kívül ki is a másik elnökjelölt, merthogy nem Jakab Péter az. Kedves Péter, mondjuk ki, az utóbbi két évben nem te vezetted, nem te irányítottad ezt a pártot” – kezdte beszédét Stummer –

„Négy évvel ezelőtt azt írtad nekem, hogy beszélni tudsz, de vezetni nem, az utóbbi két évben pedig ezt az állításodat bizonyítottad be. Te beszéltél, de más-mások vezettek és irányítottak helyetted.”

Szerinte Jakab olyan embereknek adta át a vezetés jogát, akik „idővel élet-halál urainak képzelték magukat” a Jobbikban, és akik „a közösség megkérdezése nélkül, többször az érintettek tiltakozása ellenére” kötöttek megállapodásokat más pártokkal a Jobbik nevében.

„Ezeket az embereket terheli elsősorban a felelősség az utóbbi két év legnagyobb választási kudarcaiért, a szerencsi időközin elszenvedett vereségért, az előválasztáson produkált csúfos negyedik helyért és az országgyűlési választás 29-0-s katasztrófa-eredményért is. Ezek az emberek rosszul tárgyaltak, rosszul irányítottak, a kudarcaikért pedig mind a mai napig nem vállalták sem a nyilvánosságban, de még a párt belső nyilvánosságában sem a személyes felelősségüket. Lapítanak”

– mondta Stummer, aki szerint a pártelnök ezeknek a háttérembereknek lett maga is az áldozata, így pedig „nem is számonkérhető”.

Nincs bizalom a szebb jövőben

Stummer szerint a Jobbik „nagyon nagy bajban” van, amiről egyenesen és őszintén kell kommunikálnia a pártnak. Szerinte a „korábban világos és messziről is jól látszó üzenetekkel politizáló” párt mostanra ideológiailag teljesen kiüresedett, ráadásul a következő hónapokban „történetének legnagyobb leépítése előtt áll”. A választási kudarc miatt ráadásul „veszélybe kerültek a ’19-ben megszerzett önkormányzati pozíciók, képviselői és polgármesteri székek is”.

„Változtatnunk kell, és vissza kell térnünk a nemzeti útra. Elég volt ebből a mandátumpolitizálásból, ami az utóbbi években ment. Annak a pártnak, aminek korábban elvették a lelkét, aztán néhány mandátumért cserébe eladták a maradék identitását is, most ismét meg kell tanulnia a saját lábára állnia, erkölcsösen, önazonosan és önállóan politizálnia”

– mondta Stummer, hozzátéve, nem a baloldali politikusoknak kellene megfelelniük, hanem „a nemzeti érdeknek”.

A volt országgyűlési képviselő szerint a Jobbik belső működésén is változtatni kell: „Rossz hangulat, sötét szobák, fenyegetések, retorziók, félelem van most sokakban. De nem volt ez mindig így.” Stummer szerint „levertség, kilátástalanság, harag, vádaskodás és bizalmatlanság” jellemzi ma azt a pártot, ami korábban még „bizakodott abban a bizonyos szebb jövőben”.

„Néhányan közülünk a parlamenti mandátum iránti vágyuktól vezérelve, mások piszkos alkukat kötve akarják eltéríteni ennek a tisztújításnak a kimenetelét”

– emelte ki a politikus, aki hozzátette, „esze ágában sem lenne” beülni az Országgyűlésbe. „A Jobbik elnökének most egészen egyszerűen nem ott van a helye, hanem a végeken, közel a valósághoz, közel hozzátok, ott ahol a legnagyobb szükség van rá.”

Stummer arról beszélt, kész lett volna együttműködni bármelyik alelnökjelölttel, és a régi-új frakcióvezetővel, Jakab Péterrel is. Azonban 2024-ig „zárójelbe tette volna” az együttműködést a többi ellenzéki párttal: „A Jobbiknak a Jobbikkal, a DK-nak a DK-val, a Momentumnak a Momentummal kell foglalkoznia. Senkivel nem összeveszve, de most fel kell állni attól az asztaltól és a következő másfél évben a saját utunkat járni, újraépítkezni.”

Hiába az ellenzéki vereség, Jakab volt az esélyes

Az április 3-i választás után alig több mint egy hónappal, szombat délelőtt tartotta tisztújító kongresszusát a Jobbik Budapesten – a Telex a helyszínen szerette volna a párt jövőjéről kérdezni a résztvevőket, de a kongresszust a nyilvánosság elől teljesen elzárva tartották meg.

Az elnöki posztra hárman jelentkeztek be, de az alapszervezetek jelölése után csak ketten maradtak versenyben. Jakab Pétert a párt alapszervezeteinek 79,48 százaléka, míg Stummer Jánost a szervezetek 20,08 százaléka támogatta indulási szándékában.

Stummer János pár héttel a választás után jelentette be, hogy elindul a pártelnöki tisztségért. Előtte agresszív kismalachoz hasonlította Jakab Pétert, aki a katasztrofális választási vereség egyedüli felelősének Márki-Zay Pétert kiáltotta ki. Bár Stummer Sneider Tamás mellett két évig a párt alelnöke volt, és 2009 óta meghatározó tagja a Jobbiknak, az elnöki verseny egyértelmű esélyesének Jakab Péter számított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!