Debrecenből, Győrből és Szegedről is jelentjük – ma van a médiaszabadság világnapja

Legfontosabb

2022. május 3. – 20:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy az egész ország területéről szállítsunk az olvasóinknak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat és ezért építünk vidéki tudósítói hálózatot. Ebben a cikkben, a médiaszabadság világnapján, bemutatjuk Budapesten kívüli tudósítóinkat.

Mivel minden térséget egyelőre nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal: ott vagyunk Szegeden, Győrben és Debrecenben – szerzőink folyamatosan hoznak helyi történeteket a Telexre. Győrben négyfős stábbal dolgozunk (Sudár Ágnes, Sudár Éva, Laczó Balázs, Cséfalvay Attila), Szegeden Móra Ferenc Sándor újságíróval és a Szegeder szerkesztőségével működünk együtt, Debrecenben pedig Keresztes Bence kollégánk, gyakornokprogramunk egyik résztvevője dolgozik.

És hogy miért fontos, hogy helyi tudósítóink is vannak?

Mert az utóbbi másfél évtizedben egyre inkább beszűkült a hazai nyilvános tér, egyre kevesebb a politikától, politikusoktól független újság, tévé, rádió, online lap. Különösen igaz ez a Budapesten kívüli médiumok helyzetére, miután gyakorlatilag az összes megyei napilapot a kormányközeli médiamamut, a KESMA adja ki.

„Újságírónak lenni a rendszerváltozás körüli időszakban és azután még néhány évig azért volt jó, mert egy riporter bárkitől bármit megkérdezhetett nyilvánosan, és az illető törekedett arra, hogy elfogadható választ adjon a kérdésekre. Azután egyre kevesebb lett a valódi válasz, majd a kérdezési lehetőségek is egyre szűkebbé váltak. Mégis, aki szeret kérdezni, nem tud erről lemondani, azt hiszem” – mondja Móra Ferenc Sándor, aki 1988-ban kezdett riporterként dolgozni a Magyar Rádió Szegedi Körzeti és Nemzetiségi Stúdiójában, majd ugyanott szerkesztő és hírszerkesztő is volt.

Később egy csomó lap, például a régi Magyar Hírlap, az Élet és Irodalom, szegedi közéleti, művészeti lapok is közölték írásait, majd Baján és Szegeden városi televíziókban volt szerkesztő-riporter.

Győri tudósítóink mind a Győr-Moson-Sopron megyei napilapnál, a Kisalföldnél dolgoztak, több mint húsz évig, majd eljöttek, amikor a KESMA tulajdonába került a lapjuk.

Cséfalvay Attila, Sudár Éva, Sudár Ágnes és Laczó Balázs a Telex győri tudósítói – Fotó: Bődey János / Telex
Cséfalvay Attila, Sudár Éva, Sudár Ágnes és Laczó Balázs a Telex győri tudósítói – Fotó: Bődey János / Telex

2018 őszén jött létre a nemzetstratégiainak minősített Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amelynek portfóliójába tartozik többek között a Hír TV, az Origo, a Magyar Nemzet, a Blikk, a Bors és már az összes megyei napilap.

Ekkora médiaholding az államszocializmus óta nem volt Magyarországon,

és az ilyen mértékű médiakoncentráció, és egyáltalán, ez a modell, hogy egy alapítványé lesz több mint 500 médiatermék, amit központosítva működtetnek, Európában is példa nélküli. A KESMA-t Orbán szűk környezetéhez tartozó emberek alapították, és Orbán-közeli üzleti szereplők tették bele, amijük volt. Bár magánkézben van, de jelentős részben közpénzből tartják fenn, írtuk korábbi cikkünkben, amiben azt vettük végig, miként darálta le a hatalom pár év alatt a magyar szabad médiát.

Keresztes Bence a Telex debreceni tudósítója – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Keresztes Bence a Telex debreceni tudósítója – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A KESMA-hoz tartozó lapokon kívül a vidéki sajtót gyakorlatilag az önkormányzati fenntartású és irányítású sajtó jelenti. Az önkormányzati online híroldalak, a szintén önkormányzati kiadású, a településen élők postaládáiba ingyenesen bedobált nyomtatott újságok és az önkormányzati tulajdonú helyi tévék, esetenként önkormányzati rádiók fedik le a vidéki nyilvánosságot.

Ezek a sajtóorgánumok – az önkormányzat többségének politikai oldalától függetlenül – többnyire arról és úgy számolnak be, ami és ahogyan az önkormányzati többségnek, illetve a polgármesternek kedvező. Ez gyakran nem jelent valódi függetlenséget és objektív híradást a település ügyeiről, sőt, ezek a helyi médiumok az országos jelentőségű ügyeket is gyakran az önkormányzat vagy a polgármester érdekei szerint tálalják.

Mivel Budapesten kívül nagyon sokan a megyek napilapokból tájékozódtak, sokan érzik úgy, hogy a politikai hatások miatt nem férnek hozzá tényalapú, minőségi hírekhez.

Móra Ferenc Sándor a Telex szegedi tudósítója – Fotó: Bálint András / Szegeder
Móra Ferenc Sándor a Telex szegedi tudósítója – Fotó: Bálint András / Szegeder

A Szegeder a független, szabad online újság Szegeden és környékén, és azért van különös helyzetben, mert más vidéki városokkal ellentétben ezen a megyeszékhelyen hasonló erőkkel van jelen az ellenzéki (városházi) és a kormányzati politikai erők saját médiája. A Szegeder azért létezik hatodik éve, hogy legyen egy szerethető, politikai befolyás nélküli, minden oldallal kritikus és szórakoztató újság is a városban. A lapot fiatalok írják, így szemléletében is eltér a (főleg a helyi) médiapiacokon megszokottaktól. Itt nem egymással jó kapcsolatot ápoló kollégák, hanem sokkal inkább barátok dolgoznak együtt.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet minden évben megvizsgálja 180 ország médiahelyzetét, idén is május 3-án, a médiaszabadság világnapján tették közzé legújabb listájukat. Ebből 2022-ben az derült ki, hogy Magyarországon a tavalyihoz képest is romlott a sajtószabadság helyzete, habár a nemzetközi rangsorban ennek ellenére hét hellyel ugrottunk előrébb.

A Telex együttműködő partnere Szegeden a Szegeder csapata, azaz Bálint András, Balogh Gergő, Lazanyecz György, Szűcs Dániel, Legény Dániel és Szendrei Márk – Fotó: Bálint András / Szegeder
A Telex együttműködő partnere Szegeden a Szegeder csapata, azaz Bálint András, Balogh Gergő, Lazanyecz György, Szűcs Dániel, Legény Dániel és Szendrei Márk – Fotó: Bálint András / Szegeder

Most Magyarország a 85. a 180 ország között, pedig a kétezres évek közepén még a legszabadabb sajtóhelyzetű országok között, 2006-ban például a tizedik volt.

Ha szeretnéd, hogy a Telex a lehető legnagyobb lefedettséggel, az ország legtöbb helyére mutathassa a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat! Ha Budapesten kívül élő újságíró vagy és szívesen dolgoznál nekünk, írj ide levelet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!