Leszedetné a közterületi gigareklámokat Budapest

2022. április 27. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

„A közgyűlésen döntöttünk arról, hogy visszaszorítjuk az épületeket elfedő reklámhálókat” – írja Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

A szabályozás pontosításával a fővárosi közterületekkel határos épületek homlokzatára a járdák fölé benyúló reklámhordozók, illetve ezek tartó- és világítószerkezetei csak a közterület tulajdonosának, vagyis az önkormányzat engedélyével szerelhetőek fel, a tényleges hirdetőfelület pedig nem lehet nagyobb, mint 9 négyzetméter.

A gyakorlatban ez a szabálytalanul, engedély nélkül kihelyezett reklámhordozók leszerelését is lehetővé teszi, közölte Karácsony Gergely.

A műemléki épületeket gigareklámponyvákkal letakaró, a világörökségi panorámába belerondító reklámcégekkel több kerületben is harc folyik, amiben a II. kerület jár élen. Mint arról beszámoltunk, az önkormányzatnál már érintett lakó is panaszkodott, hogy akarata ellenére takarták le az ablakát, nem lát ki a hirdetéstől.

Őrsi Gergely, II. kerületi polgármesternek új muníciót adott a közgyűlés döntése: mint lapunknak elmondta, a rendelet június 1-ji hatályba lépése után rögtön mennek ki az értesítések a reklámcégeknek, valamint maguknak a termékeiket a reklámhálón hirdető cégeknek is, hogy hirdetésük szabálytalan, ellentétes a településkép védelméről szóló rendeletével, és árt a városképnek.

Reklámhálóba csomagolt épület a Széll Kálmán térnél – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Reklámhálóba csomagolt épület a Széll Kálmán térnél – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A polgármester nemrég két, a világörökségi panorámába belógó reklámhálón hirdető cégnek is bekommentelt a Facebook-oldalára, nem kis kavarodást keltve. Az egyik cég, a Yettel kivizsgáltatta a hirdetések jogszerűségét, és bár jogászaik szerint erre 2024-ig lehetőségük lenne, ígéretet tettek arra, hogy le fogják szedni a reklámhálót, mondta lapunknak Őrsi.

Lapunk decemberben tartott helyszíni szemlét a gigareklámokkal alaposan megszórt Margit körúton, majd megkereste az érintett reklámcégeket és hirdetőket is. Erről és a vonatkozó jogszabályok különböző értelmezéséről ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!