Eger: bojkottálták a közgyűlést a fideszes képviselők, így nem lehetett arról dönteni, hogy méltatlanná váltak-e

2022. április 21. – 10:51

Eger: bojkottálták a közgyűlést a fideszes képviselők, így nem lehetett arról dönteni, hogy méltatlanná váltak-e
Mirkóczki Ádám Eger polgármestere a Parlamentben Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbentő témában tartott rendkívüli közgyűlést Eger városa, az egyetlen napirendi pont így szólt: „előterjesztés képviselők méltatlanságának megállapítására”.

Április 21-én reggel zárt ülésen tartott rendkívüli közgyűlést Eger Város, de a közgyűlésre a fideszes képviselők nem jöttek el, és volt ellenzéki hiányzó is (úgy tudjuk, hogy egy szabadságára hivatkozó momentumos képviselő maradt távol), így a közgyűlés határozatképtelen volt. A közgyűlésen 10 embernek kellett volna jelen lennie, de csak 9-en voltak ott.

Elértük Mirkóczki Ádám polgármestert, aki az ülésen egyedüliként azért felszólalt. Mint mondta, a történet egy 2020-as, vagyis két évvel ezelőtti esetig nyúlik vissza, amikor kiderült, hogy az előző városvezetés (az egyik alpolgármester szobájában talált dokumentumok alapján) listázta az önkormányzati dolgozókat, ki mennyire aktív, mennyire fideszes. Erről a 24.hu itt írt.

A polgármester ezért „választási csalóknak” nevezte és lemondásra szólította fel a fideszes képviselőket. Ők 2020 tavaszán becsületsértésért, rágalmazásért feljelentést tettek. Ez a per zárult le nemrégiben jogerősen, a Kúria döntése alapján a polgármester nyert, a fideszes képviselőknek így már nincs további jogorvoslati lehetősége.

A perveszteseknek kellett volna megfizetni a perköltséget, ami április 12-én lejárt, de a képviselők nem fizettek (azt nem tudjuk, hogy ez valami mulasztás, vagy tudatos „polgári engedetlenség” volt). A közgyűlést a Fidesz mindenesetre bojkottálta, ami a polgármester szerint beszédes, hiszen a képviselők eljöhettek volna, és elmondhatták volna, hogy miért nem hajtják végre a Kúria döntését.

A polgármester szerint van egy olyan passzus a képviselők jogállásáról, hogy amennyiben a jogorvoslat kimerítése után, a képviselő – neki felróható okokból – elmulasztja a bírósági döntés végrehajtását, az méltatlanná válik. Ezért indult a méltatlansági eljárás. Úgy tudjuk, hogy az ügyben a hat fideszes képviselőből öt érintett.

Mirkóczki Ádám már korábban is többször jelezte, hogy a hevesi városban megbukott az ellenzéki együttműködés, volt, hogy a polgármester gátlástalanságról, szörnykoalícióról írt. Ami a folytatást illeti, Mirkóczki Ádám úgy nyilatkozott, hogy ő maga a bohózatot nem folytatja, de miután ő a magét már megtette, innentől a kormányhivatalból indíthat közigazgatási eljárást.

Ha egy képviselő maga sem tartja be a Kúria döntéseit, milyen alapon szeretne másokra kötelező erejű szabályokat alkotni?

– kérdezte a polgármester.

A városban elmérgesedett helyzetről a Telex korábban itt írt részletesebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!