Megkapta az engedélyt, felépülhet a Mathias Corvinus Collegium új központja a Gellért-hegy oldalában

2022. április 8. – 09:00

Megkapta az engedélyt, felépülhet a Mathias Corvinus Collegium új központja a Gellért-hegy oldalában
Az épület látványterve – Forrás: MCC / NAPUR

Másolás

Vágólapra másolva

A választás előtt utolsó munkanapon adott a kormány zöld lámpát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új központi épületének, így az felépülhet a Gellért-hegy oldalában – szúrta ki a Népszava. Az április 1-jén hozott, majd kedden nyilvánossá tett határozatban Kosztyu Anikó, a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője megadta az engedélyt az MCC-nek az új épületegyüttes és a szükséges támfalak építésére és tereprendezésre.

Az MCC-t működtető Tihanyi Alapítvány 2020-ban vált közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá, ezzel egy időben az országgyűlés mintegy 500 milliárd forint értékű vagyonhoz juttatta a kormány kedvenc elitképzőjét, amit jogerősen akár janicsárképzőnek is lehet nevezni. Ez akkora nagyságrendű támogatás, mint amennyit a magyar állam egy évben a teljes felsőoktatásra költ. A MOL és Richter részvények mellett két Gellért-hegyi, Somlói úti ingatlanhoz, valamint Pécsen, Révfülöpön, Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen is jelentős értékű ingatlanvagyonhoz jutott az alapítvány.

Az MCC 2021 elején írta ki a tervpályázatot az új központi épületre. A kormány már akkor kiemelt beruházássá minősítette az építkezést, az erről szóló kormányrendelet szabad kezet adott a tervezőknek. A pályázatot végül a Napur Architect építésziroda nyerte meg (ők tervezték többek között az új Néprajzi Múzeumot, a Duna Arénát és az Atlétikai Stadiont). A Napur 2,36 milliárd forintért vállalta a kollégiumot, az oktatási és rendezvényközpontot, valamint irodákat magában foglaló új főépület terveinek elkészítését, illetve az összes szükséges engedély beszerzését. A szerződést 2021 októberben írták alá.

Forrás: MCC / NAPUR Forrás: MCC / NAPUR
Forrás: MCC / NAPUR
Forrás: MCC / NAPUR

Az építésziroda honlapján megtekinthetők a gigantikus épület látványtervei. A leírás szerint „az épület küldetése a Hunyadiak fél évezrede uralkodó szellemi erejének megtestesítése”. A tervezőiroda Mátyás Palotaként hivatkozik az idén felépülendő épületre, az „alkotást irányító gondolati origó” pedig olyan mondatokat tartalmaz, mint:

Mátyás Király nem díszít. A teremtő szembenéz a tiszta valósággal, mozgatja a rendíthetetlen köveket. Kárpátokat idéző tetőzeti rendből ébredő nyugalom uralkodik.

és

Arcán az Országvezérlő méltóság és arányok. A befejezetlen monumentális gondolatból bontakozik ki a megismételhetetlen Palota képe. Vízió, mely Kormányozni képes.

A bontási és építkezési munkálatok befejezéséig az MCC a Danubius Hotel Flamenco épületét (a közeli Tas vezér utcában) bérli, amit hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként használnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!