Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a bundaügyben

2022. április 5. – 11:49

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a bundaügyben
Egy spanyol bundabotrány gyanúsítottjai érkeznek a bíróságra Fotó: Javier Blasco / MTI/EPA/EFE

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú börtönre számíthatnak a nemzetközi fogadási csalás résztvevői.

A Fővárosi Törvényszéken elsőfokon már befejeződött a bundaügy, vagyis az az eljárás, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség 2013 májusában emelt vádat 12 személlyel szemben. A vádirat lényege szerint a nemzetközi bűnszervezet, játékvezetők és játékosok segítségével, szerte a világon befolyásolt futballmérkőzéseket, majd azok manipulált eredményeire különféle fogadóirodákban fogadásokat kötve jogtalan haszonra tettek szert.

2008 és 2013 között összesen 46 mérkőzésről bizonyosodott be, hogy manipulációval érintettek, amelyek között szerepelt 20 bajnoki, 2 kupa, 6 ligakupa, 8 U-19-es és 1 megye első osztályú bajnoki magyar mérkőzés, 2 nemzetközi utánpótlás és 1 felnőtt válogatott meccs, 3 finn első ligás és 1 olasz első osztályú bajnoki, továbbá 2 klubcsapatok közötti nemzetközi barátságos felkészülési mérkőzés.

Mint korábban az nso.hu írta, a bíróság nyolc vádlottra fegyházban letöltendő büntetést szabott ki, míg a 9., a 10. a 11. és a 12. rendű vádlottnak fizetnie kell a tettéért. A szingapúri T. S. Engnek hét évet kell rács mögött töltenie, és tíz évre kitiltották Magyarország területéről, K. Zoltán hét évet kapott, valamint 43 millió forint értékben vagyonelkobzást ítéltek, L. Mátyás hét, S. László öt, B. István négy, Cs. János négy, M. Tamás négy, S. Krisztián három évet kapott. A vádlottakat tíz évre valamennyi, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, illetve a csaló bírókat a játékvezetéstől eltiltották.

A bűnszervezet magyar tagjának és segítőinek az volt a feladata, hogy a kiválasztott mérkőzéssel kapcsolatban szervezzék meg a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését.

Ezután a bűnszervezet vezetője fogadási ügynökök segítségével – többnyire ázsiai fogadóirodáknál, az adott mérkőzésre akár több százezer eurós fogadásokat kötött. Amennyiben a manipulált mérkőzés a kívánt eredményt hozta, akkor a realizált tiszta haszonból a tagok egyenlő arányban részesültek.

Az ítélet ellen az ügyészség a szingapúri állampolgárságú vádlott és két társa terhére súlyosításért, a velük szemben kiszabott fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás tartamának felemelése érdekében, továbbá a bűnszervezetben elkövetéssel érintett összes vádlott terhére a labdarúgással kapcsolatos valamennyi foglalkozástól történő végleges hatályú eltiltás kiszabása végett fellebbezést jelentett be.

A nemzetközi fogadási csalás-sorozat eredményesebb felgöngyölítése érdekében – Finnország, Németország, Szlovénia, Ausztria és az Europol részvételével – a nyomozás során nemzetközi nyomozócsoport alakult. A nemzetközi bűnügyi együttműködés ezen formájában először vettek részt a magyar ügyészek és rendőrök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!