Végül abban az egyetlen választókerületben sem lesz jelölti vita, ahol egyáltalán felmerült a lehetősége

2022. április 2. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

A XII. kerületet és a II. kerület egy részét magába foglaló, Budapest 3-as számú választókerülete volt az egyetlen választókerület, ahol – legalábbis fél éve úgy tűnt – teljesen komolyan felmerült egy jelölti vita lehetősége.

Tavaly októberben történt, hogy sokak meglepetésére egy fideszes jelölt állt elő a jelölti vita ötletével. Fürjes Balázs azt javasolta az ellenzéki előválasztás győzteseként ellene induló Hajnal Miklósnak, hogy vitázzanak egyet a Hegyvidék TV-ben, a vitát pedig vezesse Gundel-Takács Gábor. Hajnal úgy reagált, áll elébe, szívesen kiáll vitázni.

Az elején még úgy tűnt, Fürjes a legkomolyabban vehető jelölttel akart vitázni, aki a felmérések szerint Hajnal, majd kiderült, Fürjesék mégis kiterjesztenék a többi jelöltre is. Hajnal először kiemelte, hogy neki valójában Fürjessel van vitája, de végül azt mondta, bármilyen vitán részt vesz, amin ott van Fürjes. A választókerületben Fürjesen és Hajnalon kívül indul a Kétfarkú kutyapárt vezetője, Kovács Gergely, az ex-LMP-s Hajdu Mária, a Gattyán-párti jelölt, Jenei Dávid és a Mi Hazánk jelöltje, az exjobbikos Grundtner András.

Fél éven át ment az egyeztetés a jelölti vitáról, aztán az egyeztetés néhány nappal ezelőtt, március 28-án jutott el egy teljesen abszurd szintre. Kiderült, hogy a választás előtti napon, közönség nélkül és nem élőben szervezné a Hegyvidék TV a jelölti vitát.

Hajnal a televízióban a jelöltekkel, illetve azok képviselőivel történt egyeztetés után egy posztban jelezte, hogy a Hegyvidék TV milyen szürreális feltételeket támasztott:

1. A vita április 2-án, a választás előtti nap lenne.

2. A vita nem nyilvános, nem vehet rajta részt közönség.

3. A vitát nem közvetítik élőben (pedig a testületi ülést szokták), csak utólag adják le a Hegyvidék TV-n – de nem tudják megmondani, mikor.

4. Más média, illetve a jelöltek sem közvetíthetik a vitát élőben.

5. Nem tudják megmondani azt sem, hogy mikor töltik fel az internetre a felvételt, hogy utólag visszanézhető legyen.

6. A vitáról készült felvételek utólagos felhasználása a Hegyvidék TV engedélyéhez kötött”.

Hajnal a Telexnek telefonban elmondta, hogy tehát a vasárnapi választás előtti napon, szombaton vennék fel a vitát. Azt nem adnák élőben, és nem is élőzhetné senki, majd ha az egész lement, a televíziónak szüksége lenne néhány óra technikai munkára, hogy egyáltalán leadhassák. Hajnal elmondása szerint kérte, hogy akkor legalább szombaton minél hamarabb, akár reggel nyolckor kezdjék el a vitát, és annak felvételét, de állítólag azt mondták, az túl korai, elég lesz tízkor.

Ez praktikusan azt jelentette volna egyébként, hogy ma, szombaton délután, este kerülhetett volna egyáltalán adásba a kerületi tévében a vita, de például az, hogy mikor került volna fel az internetre, visszanézhető formában, az nem derült ki, Hajnal szerint arról azt mondták, nem is tudnak garanciát vállalni arra, hogy pár órán belül.

És akkor eljutottunk április elsejéig; pénteken, a tervezett vita előtti napon a következő üzenetet küldte a Hegyvidék TV Hajnal Miklósnak:

"A Hegyvidék Tv több mint három héttel ezelőtt megkereste a képviselőjelölteket és felajánlotta, hogy megszervezi és lebonyolítja az országgyűlési választáson induló hegyvidéki és bel-budai képviselőjelöltek tévés vitáját. Ennek érdekében az elmúlt hetekben a televízió megszervezte a jelöltek, illetve képviselőik többszöri személyes egyeztetését. A Hegyvidék Tv tudomásul veszi, hogy nem lett volna biztosított mind a hat jelölt részvétele, illetve nem született megegyezés a vita minden lényeges feltételében. Így az a kezdeményezésünk, hogy a hegyvidéki választók a választókerületünkben induló valamennyi jelöltet megismerhessék egy általunk szervezett vita keretében, sajnos most nem járt sikerrel."

A választókerületről, ami mindenkinek presztízskérdés, és ahol a Kétfarkú nem akar a mérleg nyelve lenni, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!