Nem mások ellen, hanem a diákokért, és az oktatásért küzdünk – hétfőn is folytatódott a koordinált pedagógussztrájk

2022. március 28. – 13:38

Nem mások ellen, hanem a diákokért, és az oktatásért küzdünk – hétfőn is folytatódott a koordinált pedagógussztrájk
A tiltakozó tanárok egy csoportja az iskola előtt – Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is folytatódott a koordinált pedagógussztrájk, amelyet múlt héten szerdán jelentettek be a pedagógus-szakszervezetek. Ez azt jelenti, hogy a tanárok nem minden iskolában egyszerre, hanem egy előzetes regisztráció segítségével egymás után sztrájkolnak vagy polgári engedetlenkednek, ezzel tovább folytatva a március 16-án kezdődő munkabeszüntetést.

Hétfőn többek között Budapesten a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium nyolc pedagógusa, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 25 dolgozója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium 15 tanára sztrájkol – derül ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Közoktatási Platform (CKP) térképe alapján.

A Kőbányai Szent László Gimnáziumban ma a matematika-informatika-fizika szakos tanárok sztrájkolnak. „Ezt a sztrájkolási formát Mozaik-módszernek neveztük el” – írja az iskola egyik tanára a Telexnek küldött levelében. Ennek a módszernek a lényege, hogy mindennap más munkaközösség sztrájkol, ezzel a hét végére a lehető legtöbb pedagógus csatlakozhat a munkabeszüntetéshez.

Vidéken többek között Nyúlon az Aranykapu Óvoda és Bölcsőde 11 pedagógusa, a tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium két dolgozója sztrájkol.

A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban is folytatódott a sztrájk. A tiltakozók hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az iskola előtt. Mint Erdélyi Eszter tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megbízottja elmondta, egy hosszú, éjszakába nyúló megbeszélésen döntöttek így. Már a hetedik napja, március 16-a óta tiltakoznak. A munkabeszüntetésben most is betartják, hogy a végzős osztályok órái nem maradhatnak el az érettségi tárgyakból. A Deák 74 fős tanári karából harmincöten sztrájkolnak, míg 27-en szolidaritási nyilatkozatban közölték, hogy egyetértenek a tiltakozással, de most nem akarnak benne részt venni. Ez is azt mutatja, hogy a követelések megalapozottak. Nem mások ellen, hanem a diákokért, és az oktatásért küzdenek – jelentette ki Erdélyi, és mindenkinek megköszönte a támogatást, a kollégáinak, a diákoknak és a szüleiknek is.

Arról is beszélt, hogy a munkatársai magasan képzett tanárok, vannak köztük egyetemen is oktatók, és tudományos fokozattal rendelkezők, tankönyvek szerzői, több nyelven beszélők-tanítók és többdiplomások is. Nyugodtan megtehetnék, hogy elmennek máshova dolgozni, de ők tanítani akarnak, csak nem így, nem a jelenlegi körülmények között. A tanárok végül közösen elénekelték a „Miért félnénk…” refrénű dalt.

Általános jelenség a pályaelhagyás

Az egyetemi évfolyamán a több mint harminc tanári pályára készülő társából a végzés után csak ketten kezdtek el tanítani, és később a volt évfolyamtárs-kollégája is elhagyta a pályát – mondta a Telex kérdésére Dr. Ótott Noémi, a Deák tanára. Ő is fontolgatja, hogy másféle állást keres, mint sok ismerőse és volt munkatársa tette az elmúlt években. Most arra számít, hogy a sztrájkban való részvétele miatt a negyedével lesz kevesebb a következő havi fizetése, mint máskor, de szerinte ez a legkisebb kellemetlenség, ami nem riasztja vissza a tiltakozástól. Ő már 12 éve tanít a Deákban, látja, hogy a tanári bérből nem lehet megélni, és próbál több lábon állni. Szerinte a hazai oktatás nem válságba kerülhet, hanem már összeomlott, ám ez nem a tanárok hibája: sok a lelki gondokkal küzdő diák, a pedagógusok egy része pedig fásult, kiégett. Olyan körülmények között dolgoznak, amelyek nem felelnek meg a 21. századnak. Úgy véli, társadalmi szinten jobban meg kellene becsülni az oktatást, és a gondok megoldásának csak egyik része, hogy a tanárok bére elegendő legyen a megélhetésükre.

Van, ahol még fontolgatják a sztrájkot

A március 16-al kezdődő rövid héten Szegeden mintegy 15 oktatási intézményben kezdtek sztrájkolni, a Deákon kívül a Radnóti Miklós Gimnáziumban és a Tömörkény István Gimnáziumban is, de az utóbbiakban most nem tartanak munkabeszüntetést. A Deák mellett lévő Gedói Általános Iskola 28 dolgozója március 21-én, hétfőn délelőtt tartott polgári engedetlenségi akciót. A Telex információi szerint több szegedi iskolában is egyeztetnek még arról a tanárok, hogyan és mikor folytassák a tiltakozó akciókat.

Általános tendencia, hogy többen nem a sztrájkot, hanem a polgári engedetlenséget választották tiltakozásul. Ennek oka lehet, hogy a kormány egy rendeletben olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő a sztrájk ideje alatt, ami a pedagógusok szerint ellehetetleníti a megmozdulásukat. A Budapest XXI. Kerületi Szárcsa Általános Iskolából egy ember polgári engedetlenkedik, Bőcsön a Koncz József Általános Iskola és AMI 25 dolgozója választotta ezt a tiltakozási formát.

Nemcsak a tanárok megmozdulásai, hanem a szolidaritási események is folytatódnak a héten. Pénteken a noÁR Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom szervezésében lesz szolidaritási koncert a Kossuth téren a pedagógusokért. Az ebből befolyó összeget a sztrájkoló tanárok támogatására fordítják a szervezők. Ahogy mi is megírtuk korábban, gyűjtést szervezett a Tanítanék Mozgalom azért, hogy minél több sztrájkoló tanár egynapi kieső bérét tudják fedezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!