Bojár Gábor egy hétszámjegyű összeggel támogatta a sztrájkoló pedagógusokat

2022. március 23. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Márki-Zay Péter gazdasági tanácsadója hétszámjegyű összeggel támogatta a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapját, amiből több pedagógus munkabeszüntetés miatt kieső bérét fogják pótolni – írta meg Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója a Telexnek.

Bojár Gábor szerdán Facebook oldalára tett ki egy felhívást, amiben arra buzdította követőit, hogy támogassák a sztrájkoló pedagógusokat.

„Szinte heti rendszerességgel kapok kéréseket különböző nemes célok támogatására, de sajnos nincs kapacitásom arra, hogy felelősen válogassak, mérlegeljek az ezer különböző cél között. Most azonban kivételt teszek” – írta a vállalkozó.

Akkor úgy fogalmazott, hogy „egy jelentősebb összeggel” támogatja a pedagógusok sztrájkját. A támogatását azzal indokolta, hogy szerinte nemcsak a tanárok alacsony jövedelméről van most szó, hanem a gyerekek, vagyis az egész ország jövőjéről.

Törley Katalin a Telex kérdésére elárulta azt is, hogy ma reggelig 20 millió forint gyűlt össze a sztrájkalapba, és több mint 1500-an támogatták a tanárokat. Ebből a pénzből minimum 2 ezer tanár egy napnyi, sztrájk vagy polgári engedetlenség miatt kieső bérét tudják pótolni, amit pályázati úton lehet elnyerni.

Úgy számolnak, hogy egy tanárnak 10 ezer forintja esik ki, ha egy napig sztrájkol. Az átlagos adományozott összeg 9700 forint volt, de többen utaltak 100 ezres nagyságrendű támogatást is. A gyűjtés április elejéig tart, hiszen a márciusi sztrájk után kiesett munkabéreket majd csak a következő elszámolásnál fogják látni a pedagógusok.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) többször is elmondta, hogy a sztrájknak nincs köze politikai pártokhoz, mert a választások után is folytatják a tiltakozást, ha nem történik érdemi változás. Azt is hozzátették, hogy nem direkt a választások elé időzítették a sztrájkot. Ugyanakkor a kormányoldal rendszeresen a baloldal kampányakciójának nevezte a munkabeszüntetést, és azt is leszögezték, hogy a kormány a választásokig már nem tárgyal a szakszervezetekkel. Az érdekvédelmi szervezetek a pedagógusbérek növelését, és a munkaterhek csökkentését követelik a kormánytól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!