Egy friss hangfelvétel szerint lakásokért cserébe intéz dolgokat társasházi beruházóknak a XVIII. kerület DK-s polgármestere, aki tagadja a vádakat

2022. március 24. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Új hangfelvételt hozott nyilvánosságra a korábban általa meglebegtetett önkormányzati ügyben a Fidesz-közeli Anonymous-maszkos figura. Az alak tájékoztatása szerint a Telexhez is eljuttatott felvételen nagyrészt Patek Gábor, Gajda Péter kispesti polgármester volt kabinetfőnöke beszél egy korrupciós módszerről, amelynek keretében épülő lakásokat játszanak át nyomott áron az aktuális kerületvezetésnek.

Patek – akinek neve néhány éve már előkerült a sajtóban a kispesti ügyek első felvonása idején – a beszélgetésen elhangzottak alapján most a XVIII. kerületi önkormányzat körül sertepertél, és önkormányzati vezetőknek tett szívességekért cserébe elintéz ezt-azt építési vállalkozóknak. A DK-s Szaniszló Sándor polgármester ugyanakkor határozottan tagadja az őt ért vádakat, és hazugságnak nevezte az Anonymous-maszkos figura, valamint a felvételen beszélő férfi állításait.

„Látom, hogy még mindig lapítanak a politikusok, és reménykednek abban, hogy elsikkadnak a bűncselekmények, amelyeket elkövettek. De mindenkit megnyugtatok, ez nem így lesz, sőt ismételten minden bizonyítékot postázok a nyomozati szerveknek, hogy alaposan neki tudjanak állni az ügyeknek” – indítja friss videóját a már ismerős Anonymous-maszkos figura, akinek módszereiről és irányultságáról itt írtunk részletesebben a Városháza-ügy kirobbanása után. Mint ekkor megállapítottuk, az alak és a vele készségesen együttműködő kormányközeli sajtó révén fokozatosan feltáruló, mindig az ellenzéknek kellemetlen sztorikban még a profi tényfeltárás mellett is nehéz lenne eligazodni, de „Anonymous” módszere tovább nehezíti, hogy átlássuk a lényeget. A cél valószínűleg nem is ez, hanem hogy minél tovább napirenden maradjanak a témák.

A friss hanganyaghoz visszatérve, a beszélgetésen az hangzik el (állítólag Patek Gábor szájából), hogyan szokta lemenedzselni, hogy társasházakat felhúzó építési vállalkozók az ügyintézés során előnyökhöz jussanak az önkormányzatnál (gyorsabb ügyintézés, engedélyek).

A módszer a felvétel szerint úgy néz ki, hogy nem pénzben, hanem lakásokban kapják a jutalékot a kerületvezetők, a beszélő Szaniszló Sándor polgármestert és egy alpolgármesterét nevezi meg kedvezményezettként.

Az állítás az, hogy az újonnan épülő házakban két politikus lakásokat kap a piaci ár felének megfelelő összegért, kb. 500 ezer forintos négyzetméteráron.

Egy konkrét társasházi beruházást is említ a beszélő, ennek kivitelezőjeként egy nyíregyházi, Sziszák György nevű vállalkozót nevez meg. Azt mondja, Sziszákkal négy lakás átadásában sikerült megállapodni, ezekből egy-egy illeti a két kerületvezetőt. A hanganyag végén a Patekként azonosított férfi még arról mesél nevetgélve, hogy Szaniszló Sándor olyan elégedett az üzlettel, hogy amikor a legutóbb összefutottak, még reggelizni is meghívta őt. Továbbá megemlíti, hogy Szaniszló „nyitottabb” az ilyen ügyletekre, mint az MSZP-s Gajda Péter, de szigorúbb is, olykor kirúgással (sőt, az illető feleségének kirúgatásával) fenyegetőzve utasít helyre cégvezetőket.

Megkérdeztük a hanganyag szereplőit, mit szólnak a beszélgetésen elhangzó vádakhoz. Patek Gábort nem értük el a hozzá tartozó telefonszámon, Sziszák György egyelőre nem válaszolt, Szaniszló Sándor azonban részletesen reagált az állításokra. A DK-s polgármester közölte, hogy „az elhangzott súlyos állítások közül egyik sem igaz”, és „Rogán Antal melléfogásaként” tálalja az ügyet, amely szerinte – a Városháza-ügyhöz hasonlóan – kampányban célzottan előállított, csúsztatásokkal, hazugságokkal teli anyag.

Szaniszló azt írja, Patek Gáborral az önkormányzat semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll, vele az elmúlt években mindössze kétszer találkozott, egy alkalommal az általa is említett konferencián, de azt hazugságnak nevezte, hogy itt leszerződött volna bármiről bárkivel. Másodszor nem az általa említett Kós Károly téren, hanem az onnan nyíló Mészáros Lőrinc utca elején. A polgármester szerint hazugság Pateknak az az „érthetetlen állítása, hogy hálából meghívta reggelizni”. „Az igazság az, hogy a fiamat vittem iskolába, és menet közben a kocsiból ráköszöntünk egymásra Patek Gáborral” – állítja a polgármester.

Az állítólagos lakásügyletről azt írja Szaniszló, „fizikai képtelenség, ezért nyilvánvaló hazugság, hogy akár én, akár bármely vezetőtársam lakásokat kapott volna Patek Gábortól vagy bárkitől”.

Ezt azzal támasztja alá, hogy a felvételen említett társasházak közül „az egyiknek épp a múlt héten tették le az alapkövét, még az építés sem kezdődött el, nemhogy a lakások értékesítése. A másik általa említett épület pályáztatása pedig még le sem zajlott.” Arra ugyanakkor nem tér ki Szaniszló, ez miért cáfolná azt, hogy köttethettek ilyen ügyletek (megállapodások ugyanis szólhatnak a jövőről is). A polgármester azt írja, Sziszák György vállalkozót a konferencián egy kézfogás erejéig bemutatták neki, de „vele sem korábban, sem azóta semmilyen kapcsolata nem volt”. A közlemény azzal zárul, hogy Szaniszló hazugságnak nevezi azt az állítást is, miszerint ő bármely cégvezetőt, más vezető tisztségviselőt vagy annak házastársát kirúgással fenyegette volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!