Gázellátás, kis brüsszelezés, erről szól a kormány legfrissebb koronavírus-hírlevele

2022. március 22. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tájékoztatás a kilátásba helyezett gazdasági szankciókról” – ezzel a tárggyal érkezett meg kedden hajnalban a legfrissebb hírlevél a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, az info@kormany.hu címről. Innen eredetileg a koronavírus-helyzetről küldtek információkat, például innen lehetett tudni, hogy már lehet regisztrálni a vakcinákra, és hogy hogyan áll a járványhelyzet.

A hírlevélben most arról írnak, hogy

  • súlyos gazdasági következményei vannak a háborúnak, és Magyarország csak olyan intézkedéseket támogatnak, amik nem okoznak elviselhetetlen gazdasági károkat az országnak;
  • egyes brüsszeli vezetők mindenáron meg akarják bünteti Oroszországot, olyan szankciókkal, amelyek „további kifizethetetlen terhet raknának az európai, így a magyar állampolgárok vállára. Az Európai Bizottság alelnöke amellett érvelt, hogy csökkentsük az Oroszországból érkező gázszállításokat, és az emberek tekerjék lejjebb a fűtést az otthonukban. A brüsszeli energetikai biztos szerint minden tagállamban felkészültek arra az emberek és a vállalkozások, hogy személyesen viseljék a magasabb energiaárak okozta terheket.”
  • Szerintük „a magyar közéletben is vannak olyan szereplők, akik támogatják ezeket az elképzeléseket”.
  • Ha elzárnák a gázcsapokat, akkor az „akár két-háromszorosára is növelhetné a magyar családok terheit.”
  • A kormány európai fórumokon kiáll a magyar érdekek mellett.
  • Végezetül egy mondatban kitértek arra is, hogy elítélik az orosz katonai agressziót, és kiállnak Ukrajna területi épsége mellett.

A fentiek összhangban állnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői, brüsszeli bejelentkezésén elhangzott tájékoztatásának tartalmával, a kormány választások előtti retorikája a béke, biztonság, stabil energiaellátás pillérek köré szövődik, de azért van benne egy kis ejnye-bejnye is egyes brüsszeli vezetőknek.

Óvatosabban bánik a kormány a hírlevéllel, amióta a Kúria megállapította, hogy a február 25-én kiküldött hírlevél megsértette a választási törvényt azzal, hogy az ellenzék ellen kampányoltak benne, és igaz ez úgy is, hogy a Kúria erről szóló döntését megtámadták az Alkotmánybíróságon, az Alkotmánybíróság pedig végül megállapította, hogy a vitatott közlés a tartalma alapján önmagában nézve nem irányult a 2022-es országgyűlési választásokon induló pártok vagy képviselőjelöltek támogatására, hanem közérdekű célt szolgált.

Az Alkotmánybíróság szerint ugyanis az Alaptörvényből az következik, hogy a tájékoztatási kötelezettség mindenkori címzettjének a tényeken alapuló helyzetet kell objektíven, a demokratikus közvélemény kialakulását elősegítendő, a saját álláspontjától eltérő véleményeket is bemutatva, a lehető legszélesebb körű nyilvánosság elé tárnia. Ezért szerintük a Kúria döntése alaptörvény-ellenes, így azt megsemmisítették.

Jöhet javaslat a kötelező uniós gáztartalékról

A gázellátásról egyébként nagyobban is elkezdtek gondolkodni EU-s szinteken: az Európai Bizottság javaslatot készít elő az uniós tagországok kötelező gáztartalékairól annak érdekében, hogy felszámolják az EU oroszországi fosszilis energiahordozóktól való függőségét – derül ki a dpa hírügynökség által megtekintett tervezetből. Az MTI azt írja, hogy a dokumentum szerint az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a gáztárolók minden év november 1-jéig legalább 90 százalékos töltöttségűek legyenek, „mivel a vezetékes gázellátásban bármikor előfordulhatnak fennakadások” – áll a tervezetben. A javaslatot várhatóan szerdán teszik közzé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!