Megint riasztották a magyar Gripeneket, azonosítatlan légijármű tűnt fel a keleti országrészben

2022. március 21. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Ukrajna irányából érkező légijármű miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfő este az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint délután a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja azért rendelte el a magyar vadászgépek felszállását, mert a radaron feltűnt egy azonosítatlan légijármű a keleti országrészben, és Szlovákia irányába haladt. A Gripenek ellenőrizték a jelzett légteret, ott járőrözési feladatot hajtottak végre, majd miután meggyőződtek a légtér biztonságáról, visszatértek a kecskeméti bázisra – írta a HM.

Szombat óta ez volt a Magyar Honvédség Gripenjeinek harmadik riasztása.

Szombaton, az éjszakai órákban egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A321-es repülőgép miatt kellett felszállniuk a vadászgépeknek, mert a román légtérben közlekedő gép bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé. Az utasszállítót a román légierő gépei a román-magyar határig kísérték, ahol a feladatot a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központjának riasztása alapján átvették a Magyar Honvédség vadászgépei. Az A321-es repülőgép kikísérését biztosították a magyar légtérből, tőlük a feladatot a szlovák légierő vette át. A Gripenek ezt követően még rövid ideig a légtérben maradtak, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Hétfő hajnalban ismét bombafenyegetés miatt szálltak fel a magyar vadászgépek. Egy török felségjelzésű, Moszkvából Isztambulba tartó civil repülőgép a lengyel légtér felett jelzett bombafenyegetést. A török felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar-román határig kísérték, ahol elhagyta a magyar légteret. A Gripenek a gép a magyar légtérből való kilépése után a térségben maradtak és járőr feladatot hajtottak végre, majd ezt követően tértek vissza a kecskeméti bázisra – közölte reggel a HM.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!