1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélték Demeter Mártát, amiért jogtalanul idézett egy repülési naplóból

2022. március 18. – 09:56

frissítve

1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélték Demeter Mártát, amiért jogtalanul idézett egy repülési naplóból
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek mondta ki a hivatali visszaéléssel gyanúsított Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az MTI szerint Demeter Mártát 1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélték. A tárgyaláson csak az ítélethirdetés volt nyilvános, az indoklás zárt ülésen hangzott el.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, Demeter Márta és védője azonban fellebbezett, így az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Az ellenzéki képviselő a tárgyalás után úgy fogalmazott: „már ott tartunk ebben a rezsimben”, hogy ha az országgyűlési képviselők kérdeznek, végzik feladataikat, ellátják az emberek képviseletét, akkor előbb-utóbb eljárást indítanak ellenük. Azt mondta: ahogy eddig, úgy továbbra is meg van győződve az igazáról, ezért mennek tovább. „Folytatjuk ezt az ügyet és meg fogjuk vívni ezt a harcot” – mondta.

Demeter Márta 2018 októberében LMP-s képviselőként a kecskeméti repülőbázison beletekintett egy Ciprusról Magyarországra érkező honvédségi gép repülési naplójába, amelyben meglátta az Orbán Flóra nevet. A repülési naplót megmutató szakreferens tájékoztatta arról, hogy ezek az adatok nem nyilvánosak.

Demeter ezután írásbeli kérdést tett fel a honvédelmi miniszternek. A kérdésben arra utalt, hogy a kecskeméti iratbetekintése alapján Orbán Viktor legkisebb lányát szabályellenesen egy kiképzőrepülésen lévő Airbus A-319-es katonai géppel hozták haza Ciprusról.

Kiderült azonban, hogy csak névazonosságról van szó. A repülési naplóban szereplő Orbán Flóra ugyanis nem a kormányfő lánya, hanem egy Cipruson szolgáló magyar katona, Orbán L. százados kétéves, Flóra nevű gyereke volt, aki a honvédség hozzájárulásával utazhatott haza apja szolgálati helyéről.

Az ügyészség szerint Demeter azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy a repülési napló nem nyilvános adatát a Facebook-oldalán is közzétette. Amellett, hogy az Orbán Viktor lányáról szóló állítás valótlan volt, Demeter Márta ezzel megszegte a törvényi kötelezettségét.

Demetert előbb felmentették az országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöki posztja alól, majd a bizottságból is kizárták, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatnak találta a politikus személyét. 2019 júliusában a mentelmi jogát is megvonta a parlament.

Az ügyészség 2019 decemberében hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat az LMP-s képviselő ellen. Indítványozták, hogy amennyiben Demeter beismeri a bűncselekmény elkövetését, ítéljék 2 millió forint pénzbüntetésre. Demeter nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyalás jogáról.

A 2020 februári előkészítő ülésen Demeter azzal védekezett, hogy országgyűlési képviselőként a végrehajtó hatalom működésének ellenőrzése a dolga. Szerinte nonszensz ezt a tevékenységet hivatali visszaélésnek beállítani. A képviselő kitartott amellett, hogy nem hozott nyilvánosságra jogszerűtlenül semmilyen adatot, nem élt vissza a képviselői jogosítványaival, a munkáját végezte.

A tárgyalás végig zárt ajtók mögött zajlott.

A közéletben és a sajtóban többször elhangzott, hogy Demeter „államtitoksértést” követett el, vagy minősített adatokat szivárogtatott ki, de erről nincs szó. A képviselő tavaly októberben meg is nyerte azt a polgári pert, amelyet a fideszes Hollik István 2019-es kijelentése miatt indított. Az akkor még kormányszóvivő fideszes politikus akkor azt állította, hogy Demeter minősített adatokat – korábbi hivatalos nevén államtitkokat – szivárogtatott ki a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökeként, azért, hogy ezzel pártpolitikai előnyhöz jusson. A polgári perben a bíróság úgy döntött, Demetert ezért bocsánatkérés illeti.

Demeter Márta a politikai pályáját az MSZP-ben kezdte, 2017-ben kilépett a szocialista pártból, majd 2018-tól az LMP tagjaként folytatta munkáját. Az ellenzéki előválasztáson még az LMP jelöltjeként, de a Jobbik támogatásával indult, majd bejelentette: ha a 2022-es választásokon mandátumot szerez, a Jobbik színeiben politizál tovább. Budapest 6. számú választókerületében végül nem ő lesz az ellenzék közös jelöltje, hanem Jámbor András.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!