Polgári perben nyert Demeter Márta, de a büntetőpere még folytatódik az Orbán lányának vélt név miatti ügyben

2021. október 21. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem szivárogtatott ki minősített adatokat Demeter Márta – döntött másodfokon a bíróság szerdán abban a polgári perben, amelyet az egykori MSZP-s, majd LMP-s, az ellenzéki előválasztáson már jobbikosként indult politikus indított Hollik István még 2019-es nyilatkozata miatt. Az akkor még kormányszóvivő fideszes politikus azt állította, hogy Demeter minősített adatokat – korábbi hivatalos nevén államtitkokat – szivárogtatott ki a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökeként, azért, hogy ezzel pártpolitikai előnyhöz jusson.

A polgári pert Demeter így megnyerte, bocsánatkérés illeti őt, ám az ellene hivatali visszaélés vádjával zajló büntetőügy még folyamatban van.

„Hollik, Kocsis és társai két éven át úton-útfélen harsogták a hazugságaikat, de azok ettől még nem váltak igazsággá. Megtapasztalhattuk, hogy a masszív hazudozás és a politikai ellenfelek befeketítése a fideszes politikusok »csodafegyvere«️, de egyre többen látnak át a szitán és gyűlik az a tömeg, amelyik véget akar vetni a hazugságok világának” – írta a Facebook-posztjában Demeter.

Nem annak az Orbánnak a lánya

A politikus ügye 2018-ban indult, amikor a honvédelmi miniszternél érdeklődött arról, miért szállították haza katonai repülőgéppel Ciprusról Orbán Viktor lányát. A nyilvánosság előtt is feltett kérdés után azonban kiderült, hogy csupán névazonosságról van szó, a megnevezett személy egy Cipruson szolgáló magyar katona gyereke, aki a honvédség hozzájárulásával utazhatott haza apja szolgálati helyéről.

A politikust előbb felmentették a bizottság alelnöki posztja alól, majd mentelmi jogát is megvonta a parlament, így bíróság elé állt, hivatali visszaélés vádjával.

Hollik még a büntetőper elindulása előtt beszélt minősített adatok kiszivárogtatásáról, ám ezt a ténymegállapítást nemcsak a mostani polgári perben hozott jogerős ítélet cáfolta, hanem az a tény is, hogy a Demeter ellen indított büntetőeljárás nem is ilyen jogcímen, hanem hivatali visszaélés miatt folyik, személyi adatok kezelésével összefüggésben, ami az érintett személy nevének nyilvánosságra hozatalát érintheti.

„Az egy dolog, hogy Demeter Márta visszautasítja, hogy bármilyen törvénysértést elkövetett volna, de a vádemelés sem minősített adat megsértése miatt indult ellene” – kommentálta a polgári perben Demeternek igazat adó ítéletet Schiffer András. A polgári ügyben Demetert képviselő egykori LMP-s politikus elmondta, hogy Hollik egyértelműen tényt állított, amikor minősített adatnak nevezte a Demeter által nyilvánosságra hozott nevet, ezzel lényegében államtitoksértéssel vádolva meg őt.

Schiffer elmondta, Hollik képviselője a bíróságon azzal érvelt, hogy a fideszes politikus nem jogász, de kormányszóvivőként olyan „közhatalmi szerv nevében tartott sajtótájékoztatót, amely jogalkotó”, és ahol ott ülnek azoknak a szerveknek a tagjai, „akik jogosultak adatokat minősíteni vagy azt feloldani. Tehát a szóvivőnek tisztában kell lennie a minősített adat fogalmával” – érvelt Schiffer.

A Demeter elleni hivatali visszaéléssel kapcsolatos büntetőper a mostani ítélettől függetlenül folytatódik. Schiffer szerint azonban kiemelten fontos a mostani ítélet, mert a minősített adatok kiszivárogtatásáról szóló állítás „fokozott erkölcsi bélyeg, főleg olyan személynél, aki védelempolitikával foglalkozik”, így kulcsfontosságú, hogy Demetert az alól tisztázta a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!