Demeter Márta 2022-től a Jobbikban folytatná

2021. augusztus 15. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a 2022-es választáson egyéni mandátumot szerez, Demeter Márta a Jobbik frakciójához kíván csatlakozni – tudta meg a Telex. Az információt kérdésünkre az LMP sajtóosztálya is megerősítette, a párt országos elnöksége kérdésünkre közölte, visszavonják Demeter képviselő-jelölti támogatását.

„Az LMP számára a Jobbik Magyarországért mozgalom fontos és megbízható szövetséges. Az LMP Demeter Márta döntését a kormányváltás érdekében nem fogja semmilyen módon kommentálni”

– írta az LMP sajtóosztálya a Telexnek.

A korábban MSZP-s, jelenleg pedig az LMP-ben politizáló Demeter a VIII-IX. kerületben indul az ellenzéki előválasztáson. A folyamat során minden jelöltnek meg kell adnia, hogy parlamenti választási győzelem esetén melyik frakcióhoz csatlakozna, Demeter pedig meglepő módon nem a saját pártját – amelynek korábban a társelnöke is volt, jelenleg pedig frakcióvezető-helyettese –, hanem a Jobbikot választotta.

Vasárnap délelőtt kerestük a politikust, hogy megkérdezzük a döntése hátteréről; Demeter kérdésünkre nem reagált, hanem kitett egy posztot az oldalára.

„Én ma úgy látom, hogy személyesen a legtöbbet akkor tudom tenni a kormányváltásért és az Orbán-rezsim lebontásáért, ha jövőre az ellenzék legharcosabb politikusa, Jakab Péter vezette Jobbik frakciójában folytathatom a munkámat, ha a választóktól újabb mandátumra kapok bizalmat. A Jobbikkal eddig is kiváló volt az együttműködésünk, és jól eső érzés az a politikai és emberi támogatás, amit tőlük eddigi munkám során kaptam.”

írta Demeter, akinek döntését Jakab Péter megtisztelőnek nevezte a saját oldalán.

Demeter közösségi médiás aktivitását nézve nem teljesen előzmény nélküli a mostani fejlemény. A Facebook-oldalán rögzített posztként az az április 29-i bejegyzés szerepel, amelyben Jakab Péter a támogatásáról biztosítja; az elmúlt napokban közösen kampányoltak a Keleti Pályaudvarnál a Jobbik elnökével, valamint Demeter feltöltött egy videót arról is, hogy Gyöngyösi Márton is őt támogatja a kerületben.

Az eddigi kutatások szerint a VIII-IX. kerületben komoly küzdelem várható. A Republikon július végén megjelent felmérése szerint jelenleg így néz ki a jelöltek népszerűségi versenye:

  • Jámbor András (MSZP-Párbeszéd-Szikra Mozgalom): 21 százalék
  • Demeter Márta (LMP-Jobbik): 17 százalék
  • Manhalter Dániel (DK): 15 százalék
  • Csordás Anett (Momentum): 12 százalék
  • Bizonytalan: 35 százalék

A Závecz áprilisi felmérésében még egészen másként néztek ki az erőviszonyok ebben a választókerületben. Akkor a DK-s Manhalter Dániel (32 százalék) vezetett Demeter Márta előtt (30 százalék), és Jámbor András (11 százalék) csak a negyedik helyen állt Csordás Anett (18 százalék) mögött.

Demeter mostani választása annak is szólhat, hogy év végén a pártok az előválasztáson kialakuló erőviszonyok (kinek hány jelöltje lesz 2022-ben) alapján állítják majd össze a közös listát, a Jobbiknak pedig vélhetően nagyon lobbiereje lehet, mint az LMP-nek.

Demeter távozása érzékeny veszteség az LMP-nek, amely ezzel az egyik legismertebb arcát veszítheti el. „Kevés körzetben indulnak az előválasztáson, nem lesz saját miniszterelnök-jelöltjük, és a közös listán sem valószínű, hogy túl sok helyet kapnak. Az LMP két nagy pofon után visszafogottabban készül az újabb választásra, ahol már nem volt kérdés, hogy részt vegyenek-e az ellenzéki együttműködésben” – írtuk június elején a párt helyzetét elemző cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!