429 ezer ukrajnai menekültből csak 2655 telepedne le Magyarországon

2022. március 16. – 19:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 2655 fő menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált Magyarország – közölte szerdán az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. Magyarországra a szerdai hajnali jelentések alapján 429 ezer menekült érkezett, Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta, hogy mivel a háború nem csitul, és Ukrajna egyre nagyobb részét érintik a harcok, valószínű, hogy a következő napokban még többen érkeznek Magyarországra. Orbán szerint

azért jönnek ilyen sokan, mert már nemcsak a háború elől menekülnek, hanem a háborúból.

429 ezerből azonban csak 2655 fő az, aki le is telepedne az országban, és menedékeskénti elismerését hivatalosan is kérte.

Pedig a mostani menekültválság történelmi léptéket tekintve is nagynak számít. A február 24-i invázió napjától Magyarországra Ukrajnából a rendőrség adatai szerint naponta csaknem húszezren érkeztek, ez a szám az utóbbi napokban tízezer körülire mérséklődött.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta Ukrajnából az ENSZ menekültügyi szervezetének adatai alapján hétfőig 2,8 millióan menekültek el, közül 127 ezer fő nem ukrán állampolgár. A szervezet várakozásai alapján akár 4 millióan is elmenekülhetnek Ukrajnából, és 12 millió, a hazájában maradt ukránnak kell majd segítséget nyújtani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!