Még a Szabadság-szobornál is magasabbra tör a Citadella új, 106 millió forintból elkészült zászlórúdja

2022. március 16. – 17:36

Még a Szabadság-szobornál is magasabbra tör a Citadella új, 106 millió forintból elkészült zászlórúdja
Az első alkalommal március 15-én felvont lobogó a Szabadság-szobor mellett – Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország legnagyobb nemzeti lobogóját vonták fel március 15-én a Citadellán az új, 36 méter magas árbócrúdra – erről számol be Facebook-oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégét bízták meg azzal, hogy erősítsék meg a Citadella erődítményének a falait, és állítsanak egy – akkori tervek szerint csak 35 méteres – zászlórudat a Gellért-hegy tetejére. Bár a zászlórúd költsége a megrendelők szerint csak az 5,3 milliárd forintos összköltség 2 százalékát teszi ki, így is fontos lehetett, hogy a 106 millióból minél hamarabb felállítsák a rudat, amire március 15-én már fel is vonhatták a piros-fehér-zöld lobogót.

A zászló egyébként csak az egyik pontja annak az átépítési tervnek, ami keretében „meglékelnék” a Citadella erődítményét: a kiugró, kerek bástyát, azaz a rondellát megbontanák, hogy egy léket képezve lépcsősorral kössék össze a Szabadság-szobor szintjét a belső udvarral. A tavaly áprilisban közzétett tervek szerint 2023 tavaszára valósulhat meg teljesen a projekt.

A közzétett képek alapján a zászló még a Budapest rengeteg pontjáról tisztán látható Szabadság-szobornál is magasabbra tör. A Budai Vár rekonstrukcióját összefűző Hauszmann Program közleménye pedig egyenesen lobog a hazaszeretettől:

„Az erőd rekonstrukciójával az a célunk, hogy az egykor rettegett Citadellát immár a magyar emberek vehessék birtokba. (…) A régen a magyarság megfélemlítésére épített erődítmény így immár hazánk nagyságát és összetartozását hirdeti.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!