Ötmilliárdból erősíti meg a Citadella falait és épít 35 méteres zászlórudat Mészáros Lőrinc és Garancsi István cége

2022. január 5. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után az alábbi tájékoztatást kaptuk a Várkapitányság Kommunikációs Irodától: „A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 Mrd Ft értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 %-ot tesz ki.”

Korábban írtuk:

A közel 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciója a felületek letisztításával, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolításával és a gyenge, mállott részek leszedésével történik meg. A falrekonstrukció során a szakemberek újjáépítik a vörös mészkő fedlapokat is.

5,3 milliárd forintból állít zászlórudat a Citadellán Mészáros Lőrinc és Garancsi István cége – írja a Hvg.hu.

Az uniós közbeszerzési értesítőben szerdán jelent meg az a hirdetmény, ami szerint december 22-én újabb munkát kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. Egészen pontosan egy zászlórudat kell felállítaniuk a Citadella várfalakkal körbezárt területén. A közbeszerzés nyílt eljárásban zajlott, csak egy jelentkező páros akadt a feladatra, akik meg is nyerték azt.

Az ajánlatkérő a Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. volt. A kiírása szerint a feladatok közé tartozik egy több elemből álló, 35 méter magas, fölfelé vékonyodó acélcső legyártása, ez lesz maga a zászlórúd. Ezen egy 6x12 méteres nemzeti színű zászló lobog majd, amit motoros szerkezet húz fel a magasba. A motor beépítése is a közbeszerzési feladatok közé tartozik, „de az áramellátást biztosító esetleg szükséges ideiglenes transzformátor telepítése külön beszerzés tárgya lesz” – áll a közbeszerzés ismertetésében.

A Gellért-hegy a Citadellával és a Szabadság-szoborral 2020. október 21-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A Gellért-hegy a Citadellával és a Szabadság-szoborral 2020. október 21-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A zászlórúd egy vasbeton tömbön fog majd állni, ezt is a ZÁÉV-Market duónak kell elkészítenie. De ezt nemcsak úgy lebetonozzák valahová, hanem egy dolomit sziklára épített ágyazatra rögzítik. A zászlórúd tervezett területét fel is kell tárni, az ehhez a kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatokat generáltervező biztosítja, a tender szerint a jelen munkák a vizsgálatokhoz szükséges munkákat tartalmazzák. A feltárások mélysége legfeljebb a megtalált sziklafelszínig tart, sziklabontásra nem lesz szükség. Az egész projekt teljesítésének határideje 18 hónap, de a zászlórúdnak már 2022. március 14-re el kell készülnie. A Citadella és a környék átépítési terveiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Cikkünk címét a Várkapitányság Kommunikációs Iroda tájékoztatása után módosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!