Márki-Zay Péter: Mi is a nemzet vagyunk

2022. március 15. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányfő-jelölt azt is mondta nem a nemzetközi megítélés csupán a probléma, idehaza is rettenetes bűnt követett el a nép ellen a jelenlegi kormányfő, akinek nevét továbbra sem mondta ki. Márki-Zay Péter szerint

„Éket vert barátok közé, szomszédok közé, kollégák közé, régi osztálytársak közé, – sőt – családok és családtagok közé. Megmérgezte azt a szép szavunkat, hogy nép, és azt a még szebbet, hogy nemzet”

– mondta. Azt is felidézte, hogy néhány éve, éppen március 15-én beszélt először arról, hogy vissza kell szerezni a nemzet elbitorolt fogalmát.

„Húsz nap múlva esedékes választásokon arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk, ismét egy nemzet legyünk, és ne legyünk kívülállóak a saját hazánkban azokhoz képest, akiket ez a bizonyos ember ma nemzetinek nevez. Mert mi is a nemzet vagyunk. Véleménykülönbségeinkkel, különböző világnézetünkkel, vallásunkkal, származásunkkal, de mi is a nemzet vagyunk – az a nemzet, amelyért 1848 hősei a vérüket adták.”

A miniszterelnök-jelölt szerint az, ahogy egy sakktáblán nem lehet szétválasztani a fekete és fehér négyzeteket, úgy ma Magyarországon is elfogadhatatlan, hogy egyesek narancssárga és kék településeket, narancssárga és kék embereket lássanak a magyarokban. „Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, hogy milyenek vagyunk, kit és hogyan szeretünk, miről mit gondolunk. Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani egy fél országnak, hogy mit gondoljon, a másik feléről pedig helyette és nélküle akarja megmondani még azt is, hogy szerinte mit gondol. Elfogadhatatlan, hogy Magyarország sakktábláján az egyik színen csak gyalogok, a másikban csak vezérek vannak” – jelentette ki.

Márki-Zay szerint az egyiktől mindent elvesznek, a másik mindent megtehet. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy ennek a játéknak még a játékszabályait is csak az egyik fél írta és csak ő fogadta el, mégis minden magyar kénytelen játszani. Elfogadhatatlan szerinte az is, hogy 33 évvel

„a győztes rendszerváltás után ismét vesztesek lettünk saját hazánkban, ismét a rossz oldalra sodortak minket. Az is elfogadhatatlan, hogy ezúttal nem külső kényszer, nem egy bennünket leigázó nagyhatalom, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya miatt, mondhatni önként választottuk a lemaradó Keletet a fejlődő Nyugat helyett, a rabságot a szabadság helyett, a gyűlöletet a szeretettel szemben. Önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára. De 20 nap múlva választások lesznek Magyarországon.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!