Márki-Zay Péter: Egyetlen ember kisajátított minket

2022. március 15. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-i emlékei felidézésével kezdte ünnepi beszédét Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt szerint 1848, 1956, 1989 – amikor forradalmakat vívtunk a szabadságért, az igazságért, a polgárokhoz méltó életért.

„Mindenért, amiért érdemes élni, amiért érdemes nemzetnek lenni, amire az utókor tisztelettel néz fel, még akkor is, ha hősies küzdelemben elbukott. Eltaposták, mégis győzött – mert azóta is generációk idézik fel hősiességét, a nép kiállását, a nép küzdelmét, a nép kitartását, a nép szabadságvágyát és önfeláldozását.”

Márki-Zay Péter szerint a „nép” talán a legnemesebb szó, ahogy egy nemzet nevezheti magát. Ezután Márki-Zay felidézte, hogy a magyar nép kifejezés milyen sokűáig jelentett egyet a tisztességgel, becsülettel és szabadságszeretetettel a történelem folyamán.

„Büszkék voltunk arra, hogy magyarok vagyunk. Szerettek minket, bárhová mentünk. Az őszinte szimpátia és szolidaritás határozta meg mindazt, amit rólunk gondoltak. Jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, büszkék lehettünk, mert a történelem jó oldalán álltunk”

– mondta, majd kijelentette, hogy ma, 33 évvel a rendszerváltás után, immár nem egy nép vagyunk a világ számára.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Nem emberek ezrei, milliói. Ma egyetlen arc vagyunk. Egy ember kisajátított minket. Ha a világban azt mondják ”magyar„, ez az arc jelenik meg a szemeik előtt, immár 12 éve. Elhomályosítva mindent, amit generációk felépítettek. A világ híreiben egy egyre fáradó, minden irányban más tekintetet mutató arc jelenít meg minket, magyarokat. A Népet, a Nemzetünket.”

Márki-Zay Péter szerint szélsőséges pártcsaládok, karanténba zárt eszmék klubszobáiban talán tapsolnak ennek az arcnak, de mindenhol máshol összeszorul a gyomruk, ha meghallják a magyar beszédet egy európai város utcáin, üzleteiben. Márki-Zay Péter szerint – noha Orbán nevét egyszer sem mondta ki – a kormányfő „naponta változó érdekeit, kisstílű játszmáit játssza a világ politikai színpadán”, naponta vált barátot és ellenséget, az aktuális politikai érdekei mentén rombolja porig nemzetközi megítélésünket.

„Elvette az önérzetünket, nemzeti büszkeségünket, kitéve ezzel a határon túli magyar testvéreinket a gyors beolvadásnak. De vissza fogjuk venni tőle!”

– jelentette ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!