PDSZ: Egyre durvább a nyomás a szerdán kezdődő pedagógussztrájk ellehetetlenítése érdekében

2022. március 14. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) érkező jelzések szerint egyre durvább jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat a tankerületi központok, hogy ellehetetlenítsék a pedagógusok március 16-ától kezdődő többnapos munkabeszüntetését, írja a Népszava.

Az érdekképviselet szerint egyes intézményekben megpróbálják arra kényszeríteni a tanárokat, hogy tartózkodjanak a sztrájktól, az ilyen intézkedések azonban meglátásuk szerint a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusa szerint bűncselekménynek minősülnek. Emellett azt is előírnák a pedagógusoknak, hogy a munkabeszüntetést csak egy, az igazgató által meghatározott időpontban lehet jelenteni, aki ezt elmulasztotta, nem sztrájkolhat. A PDSZ szerint ez is jogsértő, ugyanis a sztrájktörvény szerint a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni és bármikor ki lehet lépni.

A PDSZ közölte azt is, hogy a tankerületi központok vezetőinek semmilyen hatásköre nincs a sztrájkkal kapcsolatban, minden elkövetett jogsértésért az intézményvezetők a felelősek, még akkor is, ha a tankerület utasításai szerint járnak el. Úgy tudják, hogy éppen ezért az iskolaigazgatók legtöbbször csak szóbeli utasítást kapnak, hogy ne maradjon írásos nyoma annak, hogy a tankerületek jogsértésre kényszerítik őket.

Szerdán, március 16-án idén másodszorra fognak a pedagógusok sztrájkolni, miután a kormánnyal évek óta nem tudnak megegyezni követeléseikről. Alapvetően két dolgot szeretnének: a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké. A sztrájk abban fog különbözni az előző, január 31-i két órás figyelmeztető sztrájktól, hogy határozatlan idejű lesz.

Korábban írtuk, hogy a PDSZ és PSZ meglátása szerint Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak az iskolaigazgatóknak írt levelében semmi joga nem volt azt kérni az intézményvezetőktől, hogy meghatározott időre küldjék el a sztrájkban részt vevő tanárok névsorát. Továbbá, hogy azzal is fenyegették a tanárokat, hogy sztrájkolnak, akkor aznapra egyáltalán nem kapnak fizetést, sőt a társadalombiztosításuk is szünetelni fog. Ez azért jogellenes, mert a tanárok egyébként is az óráik 20 százalékáról szabadon rendelkezhetnek. Így az, ha valaki részt vesz a sztrájkban, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem dolgozza le az aznapi munkaidejét.

Arról itt olvashat bővebben, hogy miért elégedetlenek a tanárok? Miért van a polgári engedetlenség és miért akarnak sztrájkolni?>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!