Pénteken is volt polgári engedetlenség, a szakszervezetek azt kérik a szülőktől, jövő héten ne vigyék iskolába a gyerekeiket

2022. március 11. – 15:01

Pénteken is volt polgári engedetlenség, a szakszervezetek azt kérik a szülőktől, jövő héten ne vigyék iskolába a gyerekeiket
Pénteken a BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum több tanára nem vette fel a munkát – Fotó: BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken is folytatódott a polgári engedetlenség az iskolákban, amelyet a tanárok azért indítottak el február 14-én, mert a kormány egy rendelettel szerintük ellehetetlenítette a sztrájkhoz való jogukat.

Pénteken többek között a budapesti BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum 27 tanára nem vette fel a munkát.

Csütörtökön a két pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös közleményt adott ki, amelyben azt írták:

„A sztrájkot szervező szakszervezetekhez tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre.”

Ezzel szerintük megakadályozzák, hogy a tanárok érzékelhetően tudjanak sztrájkolni március 16-án. Erre a napra hirdettek a szakszervezetek országos sztrájkot, amin a bérek rendezését, és a munkaterhek csökkentését követelik a kormánytól.

Szerintük jogellenes lenne, ha a sztrájkban résztvevő pedagógusok egész napra nem kapnának fizetést, többek között azért is, mert a munkaidejük 20 százaléka úgynevezett kötetlen munkaidő. Ez azt jelenti, hogy ebben az időben javítanak például dolgozatokat, adminisztrálnak stb. Ezt az időt viszont ugyanúgy ki kell fizetni sztrájk idején is, mint ahogy minden munkaidőt, kivéve a sztrájk miatt kiesett munkaórákat.

Közleményükben azt írták:

„A sztrájktörvény szerint bérlevonás csak a sztrájk miatt kiesett munkaidőre lehetséges, és nem automatikusan az egész munkanapra, ahogy azt a tankerületi központok jogellenesen állítják.”

A közlemény végén arra kérik a szülőket, hogy ne vigyék be gyerekeiket 16-án, 17-én és 18-án az iskolába, ezzel is kiállva a tanárok határozatlan idejű sztrájkja mellett. Hozzáteszik, természetesen aki ezt nem tudja megoldani, annak sem kell aggódnia, mert felügyelet lesz az iskolákban.

Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkár egy március 7-i levelében azt írta az iskolaigazgatóknak, hogy jogszerűtlen azt kérni a szülőktől, hogy ne vigyék iskolába a gyerekeiket sztrájk idején. Erre a PDSZ és a PSZ egy korábbi közleményükben annyit reagált, hogy a „szülők felé kérést bárki megfogalmazhat, mivel a kérés nem utasítás”.

Miért elégedetlenek a tanárok? Miért van a polgári engedetlenség és miért akarnak sztrájkolni? Telex Gyorstalpaló>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!