13,6 milliárd forintot fordít a kormány a kórházi várólisták csökkentésére

2022. március 8. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Kormánydöntés született a kórházi várólisták csökkentéséről, a kabinet 13,6 milliárd forintot fordít erre a célra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Kásler Miklós az MTI szerint azt mondta, hogy Magyarországon a várólisták hossza 2010 környékére „rendkívüli módon megemelkedett”. 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a várólistákon, ezt 2019-re 28-26 ezerre lehetett leszorítani nagyon jelentős kormánytámogatással – mondta a miniszter.

„A várólisták csökkentésének 2019 rendkívül dinamikus éve volt” – mondta a miniszter, aki szerint ekkor a magyar várólisták az európai országok első harmadában helyezkedtek el és körülbelül a svédországival megegyező számokat mutattak.

A miniszter arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány a várólisták növekedését okozta, mert a halasztható műtéteket mindenhol, bizonyos országokban pedig az életet veszélyeztető betegségek kezelését is hosszabb vagy rövidebb ideig halasztani kellett.

Magyarországon minden sürgősségi esetet, daganatos és kardiális betegséget diagnosztikájában és terápiájában is azonnal el kellett látni – mondta Kásler Miklós.

A kormánydöntés a várólista-csökkentési programot 2022 végéig meghosszabbította, addig kell végrehajtani, és a korábbinál kedvezőbb feltételeiről rendelkezik azért, hogy minél több szolgáltató vehessen részt a várólistán szereplők ellátásában.

Februárban írtunk arról, hogy kevesebb adat jelenik meg a kórházi várólistákról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján; míg korábban olvasható volt, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat néhány nappal ezelőtt eltűnt a lekérdező felületről. Ezzel kapcsolatban kerestük az Emberi Erőforrások Miniszteréiumát és kérdéseket küldtünk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek is, de választ azóta sem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!