Eltűnt a várakozási idő a kórházi várólistákról

2022. február 7. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb adat jelenik meg a kórházi várólistákról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján; míg korábban olvasható volt, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat néhány nappal ezelőtt eltűnt a lekérdező felületről – írja a Népszava.

A NEAK honlapján jelenleg valóban csak az olvasható, hogy az egyes műtétekre hányan várakoznak országosan és térségenként, valamint hogy az elmúlt hat hónapban átlagosan mennyi volt a várakozási idő az adott műtétre, az viszont a listából nem derül ki, hogy mennyi a műtétre várakozás minimális és maximális ideje. Jelenleg a legtöbben, 883-an csípőprotézis-műtétre várnak. A Válasz Online korábbi cikke szerint egy ilyen műtétre 5 év 2 hónapot kellett várni.

A Népszava tavaly augusztusban foglalkozott a várakozási időkkel, akkor a csípőprotézis-műtétekre 6670-en álltak sorba, és azt is lehetett tudni, hogy a maximális várakozási idő hat és fél év volt. A lap azt írja, hogy a NEAK a járvány előtti években, 2014 és 2020 között összesen mintegy 30 milliárd forintot költött várólista-csökkentő programokra, 2021-ben pedig ötmilliárd forintot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!