Gulyás nem tud arról, hogy a háború kitörése óta Orbán Viktor beszélt volna Putyinnal, szerinte a kormány nem folytat Nyugatra és Keletre kilengő hintapolitikát

2022. március 3. – 10:14

frissítve

Gulyás nem tud arról, hogy a háború kitörése óta Orbán Viktor beszélt volna Putyinnal, szerinte a kormány nem folytat Nyugatra és Keletre kilengő hintapolitikát
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfőtől eltörlik a maszkviselési kötelezettséget, és azt a lehetőséget is, hogy a munkáltatók elrendeljék a kötelező oltást. Ez alól kivételt jelentenek az egészségügyi és a szociális intézmények. Felfüggesztik továbbá a védettségi igazolványra vonatkozó szabályokat is. Az egészségügyi veszélyhelyzetet viszont fenntartják a hatodik hullám veszélye miatt.
  • Nem halasztják el az országgyűlési választásokat a háború miatt.
  • Orbán Viktor nem kapott tájékoztatást Oroszország háborús szándékairól, amikor békemisszión járt Putyinnál, és Gulyás úgy tudja, a miniszterelnök nem beszélt az orosz elnökkel a háború kitörése óta.
  • Magyarország nem akar kilépni a Nemzetközi Beruházási Bankból, mert nem érdeke az országnak. Kérdéses azonban, nem lesznek-e likviditási gondjai a banknak, miután több ország is kilépett.
  • Pillanatnyilag nincs akadálya annak, hogy megépüljön Paks 2. A beruházást nem drágítja és nem késlelteti, hogy az oroszokat leválasztják a SWIFT-ről.
  • Az energiaellátás területén nem lehet felbontani a kapcsolatot Oroszországgal.
  • A magyar stratégiai tárolókban 54,4 százalékos a gáztöltöttség, ami így tél végén jó arány Gulyás szerint, így legalább három hónapra elegendő a tárolók kapacitása.
  • Tizenkét önkormányzat pénze volt a Sperbankban. Az államkincstár biztosítja a bérek kifizetését, és kedvező hitelfelvételt engedélyez az érintett településeknek.
  • Az Ukrajnából menekültek elhelyezkedhetnek a 80 ezer betöltetlen állás valamelyikében.
  • 1,3 milliárdos támogatást nyújt a kormány azoknak a karitatív szervezeteknek, akik segítik a menekülteket, ilyenek például a máltaiak vagy a reformátusok.
  • Tíz magyart és huszonkét külföldit menekített ki Kijevből a külügy.

Az utolsó kérdés a járványügyi szabályozásról szólt. Hétfőtől semmilyen rendezvényen nincs szükség védettségi igazolványra, azt azonban most még nem látja Gulyás Gergely, hogy nyáron milyen lesz a járványügyi helyzet, szükséges lesz-e valamilyen formában korlátozásokat bevezetni a tömegrendezvényekre, fesztiválokra. Bízik benne, hogy nem lesz ilyenre szükség. Fél egykor véget ért a kormányinfó.

A magasabb infláció és a romló gazdasági kilátások miatt kell-e módosítani a költségvetést? Az első másfél hónap adatai szerint a gazdaság kilátásai nem romlottak Gulyás szerint. Az adatok azt mutatják, hogy senki nem vett vissza az eredeti terveiből, és a költségvetés tartható lesz. Más persze a helyzet, ha a háború eltart az év végéig, mintha egy hónapon belül vége van. A következő kormány Gulyás szerint a választás után, fél év múlva tudja megítélni, hogy kell-e változtatni a költségvetésén.

Össze kell írni a kapacitásokat az országban, hogy hol tudják elhelyezni a menekülteket – mondta Gulyás. Olyan döntés nem született, hogy a Balaton környéki településeken történne ez az üdülőkben – válaszolta a miniszter az Mfor kérdésére. A legjobb megoldás szerinte az lenne, ha a határhoz minél közelebb tudnák elhelyezni a menekülteket.

Gulyás nem tud arról, hogy a háború kitörése óta Orbán Viktor beszélt volna Putyinnal; Zelenszkijjel beszélt.

Gulyás szerint a kormány nem folytat Nyugatra és Keletre kilengő hintapolitikát, mert az ország csatlakozott a Nyugathoz.

Néhány hetet várni kell, hogy minden ország az oroszokkal való kapcsolatát értékelni tudja – mondja Gulyás. Az energia területén viszont már most lehet látni, hogy térség nincs meg Oroszország nélkül. Minden felelős ország elkezd alternatívákat keresni ilyenkor a földgáz pótlására, de Gulyás szerint Magyarország érdeke, hogy az orosz gázellátás megmaradjon.

A bankban kisebbségi tulajdona van az orosz félnek, és több uniós országnak van még tulajdona. Az a kérdés, hogy okoz-e likviditási gondot, hogy több ország is kiszáll. Magyarország nem akar kiszállni.

Csekély tehernövekedéssel járt eddig a háború határközeli magyar kórházaknak, de kijelöltek kórházakat, amelyek a háborús sérüléseket is el tudják látni. Ez is része a humanitárius segítségnyújtásnak – mondta Gulyás.

A nemzeti humanitárius koordinációs tanács pedig kidolgoz egy eljárást, hogy miként biztosítsák az egészségügyi ellátást azok számára, akik Ukrajnából menekültek Magyarországra, de nem kérnek menekültstátuszt.

Ukrajna semmilyen körülmények között nem lett volna a NATO tagja, Magyarország az erre irányuló kapcsolatfelvételt blokkolta, mondta Gulyás, aki mellékesen megjegyezte, hogy úgy nemzeteket kezelni, mint Ukrajna tette egyébként, nem kellene.

„Nem” – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán háború befolyásolhatja-e a választás időpontját.

Gulyás szerint a magyar kormány nem támogatja az Európai Bizottság javaslatát, hogy a menekültek megkapják az azonnali ideiglenes védelmet, ahogy a többi V4-es ország sem, mondta.

A miniszter szerint az átmeneti segítség az nem a végső megoldás, a munkavállalás a végső megoldás a menekülteknél, erre külön munkacsoport alakult.

Szeretnénk, ha kapnánk uniós segítséget a menekültek fogadásához, de megoldjuk, ha nem lesz – válaszolta Gulyás Gergely a TV2 kérdésére. Azt is hozzátette, hogy jelezték Brüsszelnek.

Gulyás megerősítette, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot nem érintik a szankciók. A bank sok magyar beruházáshoz ad hitelt, és a miniszter szerint a magyar érdek, hogy ezek a fejlesztések folytatódjanak. Hogy a Nemzetközi Beruházási Bankkal, azt nem tudja, a bank hátországa bizonytalanná vált, miután több ország is kiszállt. Arra a kérdésre nem válaszolt egyértelműen, hogy Magyarország kiszáll-e az orosz-ukrán háború miatt.

Putyin elnök ma partnere Magyarországnak? – kérdezték Gulyást, mire úgy válaszolt, annyit tud mondani, Putyin tetteit Magyarország elítéli, de Oroszország stratégiai partner. „Eddig sem szerelmi kapcsolat volt, hanem érdekkapcsolat” – mondta.

Ukrajna és Magyarország geopolitikai elhelyezkedése más, ezért most indokolt az, hogy kimarad Magyarország a háborúból, de az nem, hogy a Nyugat nem segített nekünk 1956-ban. A hidegháború viszonyai is eltértek akkor a mostani állapottól.

A budapesti megállapodás talaján állunk itt, amely Ukrajna területi integritását biztosította, és Oroszország is tiszteletben tartotta – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy Magyarország igényt tartana-e a kárpátaljai területekre.

Gulyás nem látja, hogy mi lesz a háború vége. Az Oroszország által indított háborút elítéljük, katonát pedig senki nem akar oda küldeni. Lesz egy új status quo – tette hozzá. Hogy elismerjük-e, tetszik-e, arról közösen döntünk a szövetségesekkel, de nincs erőnk, hogy a helyzetet alapvetően befolyásoljuk.

A balatonfüredi Fidesz frakcióülésen Orbán Viktor kijelentette-e, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát? – kérdezték Gulyást. A miniszter válasza: Orbán sosem jelentett ki ilyet, de az évértékelőjén beszélt a háború lehetséges veszélyeiről.

A világ nagyhatalmai sem tudtak hatni Putyinra a háború előtti hetekben. Orbán Viktor mellett Macron elnök és Olaf Scholtz német kancellár is találkozott az orosz elnökkel. Gulyás szerint Putyin senkinek nem árulhatta el, hogy háborút akar indítani, de csak Orbán tudja, mi hangzott el a moszkvai tárgyaláson.

Kovács Zoltán is készült a sajtótájékoztatóra. Hozzátette, Putyin 75 ország vezetőivel 550 alkalommal találkozott az elmúlt három évben. Magyarország miniszterelnöke egy alkalommal. Szerinte ezért nem állja meg a helyét az az állítás, hogy oroszbarátsággal vádolják a kormányt.

Magyarország képes megvédeni a határait, és NATO védelmét is élvezi, válaszolta Gulyás arra, hogy Magyarország mennyire volt felkészülve az orosz támadásra, háborúra.

Gulyás nem látta a köztévé egyetlen híradását sem, így nem tud arról állást foglalni, hogy kiegyensúlyozottan tudósítanak-e a háborúról, mondta a Telexnek.

A pénzügyminiszter a következő kormányülésen ad összesítést a háború várható gazdasági hatásairól. Nagyon sok függ attól, hogy meddig húzódik el a háború.

Egyelőre olyan pénzügyi szankciók születtek, amik Európának okoznak problémát, és nem Oroszországnak, de Magyarország figyel arra hogy olyan szankciót hozzon, ami a magyaroknak nem okoz gondot, hátrányt, mondta Gulyás.

Milyen más szankciókat tudna hozni akkor Magyarország? – kérdezte a Telex. Ez mélyebb elemzést igényel, „intellektuális kalandozások” lennének ezek, válaszolta Gulyás.

A Telex Orbán Viktor moszkvai látogatásáról kérdezte először Gulyás Gergelyt. Kollégánk arra volt kíváncsi, hogy a magyar miniszterelnök kapott-e arról információt Vlagyimir Putyintól, hogy ha fegyvert küldünk a háborúba, Oroszország válaszcsapást mérhet.

Gulyás azt mondta, a magyar miniszterelnök nem kapott tájékoztatást Oroszország háborús szándékairól, de szerinte bármely politikai szakértő meg tudja mondani, hogy ha fegyvert küldünk, vagy fegyverszállítmány megy át az ország területén, Oroszország célja, hogy megsemmisítsék azt. Hozzátette, a magyar kormánynak más információk is rendelkezésre álltak, mielőtt meghozta ezt a döntést, ennél többet azonban nem árult el.

Arról is kérdeztük, változtat-e az álláspontján a kormány, ha megtámadják Kárpátalját az oroszok, ahol magyarok is élnek. Gulyás annyit mondott, hogy a határbiztosítás akkor még inkább előtérbe kerül, valamint a menekültügyeket és az ott élők segítésést is említette.

Gulyás szerint az is mutatja, hogy Magyarország készült a háborúra, „számoltunk vele”, hogy Orbán az évértékelőjén sokat beszélt arról, hogy valós veszély a háború, és békemisszióra is ment Putyinhoz. De reménykedtek benne, hogy elmarad.

Az inflációról kérdezik Gulyás Gergelyt. Négyféle árstopot vezetett be eddig a kormány, ezek fenntartása továbbra is indokolt szerinte. A nyersanyagárak növekedése azonban rezsicsökkentés mellett is begyűrűzik a gazdasága. A jegybank 5-6 százalék közötti inflációt prognosztizál, de nem lehet kizárni, hogy az infláció mértéke ennél magasabb lesz. Ha nő az infláció, plusz juttatást kell biztosítani a nyugdíjasoknak és az állami alkalmazottaknak – tette hozzá Gulyás. Egy hete tart a háború, azt kérte, várjuk ki, hogy hosszú távon kell-e erre berendezkedni.

Sem késlekedés, sem drágulás nem állhat be Paks II-ben azért, mert Oroszországot leválasztják a SWIFT pénzügyi rendszerről, mondta Gulyás. Az uniós szankciók erre nem terjednek ki Gulyás szerint, de meglátjuk, meddig tart a háború.

A kedden elfogadadott uniós állásfoglalásról kérdezte az ATV Gulyást. Ebben az is szerepel, hogy felbontják a megállapodást a Roszatommal folytatott kapcsolatokat.

Gulyás elmondja, hogy a fideszes EP-képviselők elfogadtak egy határozatot, amely elítéli Oroszország katonai beavatkozását, és ennek számos részlete van. Ha 15 állításból 13 állítással egyetértenek, 2-vel meg nem, megszavazzák. Fontosabb volt szerinte, hogy Európa egységet mutasson ebben az ügyben. A magyar kormány álláspontja azonban változatlan: atomenergiára szükség van.

A magyar stratégiai tárolókban 54,4 százalékos a gáztöltöttség, ami így tél végén jó az arány Gulyás szerint, így legalább három elegendő a tárolók kapacitása, mondta.

Ha nem lenne Paks, a rezsiköltség nőne, ismételte meg a miniszter.

Azok, akik Magyarországra menekülnek és itt fognak élni átmenetileg vagy hosszabb időn keresztül, őket várják a betöltetlen állások, amiből ma közel 80 ezer van (ebből sok az építőiparban), mondta Gulyás.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!