Ők az ellenzék roma jelöltjei, történelmi lehetőségről beszélnek

2022. március 2. – 17:24

Ők az ellenzék roma jelöltjei, történelmi lehetőségről beszélnek
Lőcsei Lajos, Berki Sándor és Varga Ferenc

Másolás

Vágólapra másolva

Közös nyilatkozatot küldött az MTI-nek az egységben induló ellenzék három roma származású képviselőjelöltje: Berki Sándor, Varga Ferenc és Lőcsei Lajos.

Azt írják, ha képviseletet nyernek, „legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint szolgáljuk hazánkat és a közel egymilliós roma közösség érdekeit”. Ha „történelmi lehetőséget kapnak”, akkor összhangban fognak tevékenykedni. „Minden olyan jogkörünkkel és lehetőségünkkel élni fogunk, amely elősegíti a cigányság felemelkedését, és amellyel előmozdítjuk a romák valós társadalmi integrációját.”

„Mindazok tudatában, hogy más-más politikai pártot képviselve kaphatunk mandátumot, és ha más-más politikai értékrendet is vallunk, és érkezzünk országunk más-más régiójából, kötelességünknek érezzük, hogy az elmúlt három évtized megosztottságát felszámolva egy identitásában is megerősített közösség építését segítsük. A parlamenti műfajok kereteit maximálisan kihasználva, a frakciószabályokat is figyelembe véve hallatni fogjuk mindazok hangját, akik a társadalom perifériájára szorultak” – írták.

Az „ország legszegényebbjeinek felemelkedését, a mindennemű társadalmi különbségek csökkentését, a roma fiatalok aktív közösségi és közéleti szerepvállalását” szeretnék támogatni. „Ennek érdekében partnerségre, összefogásra hívjuk jelölő pártjaink tagjai és szavazói mellett az Országgyűlésbe készülő jelölttársainkat, minden civil szervezetet, közszereplőt, magát romának valló embertársunkat, hogy a társadalmi csoportok hangját meghallgatva, érdekeiket képviselve, egymást segítve haladjunk egy új, közös úton a jövő felé.”

Az Egységben Magyarországért roma származású képviselőjelöltjei:

Az, hogy mindenképpen legyenek roma jelöltek is az ellenzék listáján, Márki-Zay ötlete volt, aki arról beszélt tavaly ősszel, hogy az első harminc helyen három roma politikusnak kellene szerepelnie, „hogy a cigányság valódi esélyt kapjon a felemelkedésre”. A pártok teljesítették Márki-Zay Péter kérését, három roma jelölt ott az első harmincban: Berki Sándor (Párbeszéd) a 15., Lőcsei Lajos (Momentum) a 20., Varga Ferenc (Jobbik) a 25. helyre került. Az ellenzék közös listájáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!