A Médiatanács szerint a közmédiát oroszbarátsággal vádolni alkalmas lehet a közvélemény megtévesztésére és a közhangulat felkorbácsolására

2022. március 1. – 13:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton az LMP a Médiatanácshoz fordult, hogy vizsgálják ki, az MTVA M1 csatornáján múlt csütörtökön elhangzó, az orosz agresszióért lényegében Ukrajnát felelőssé tevő beszélgetések mennyiben felelnek meg a közszolgálatiságnak, a pártatlan, elfogulatlan tájékoztatásnak. Polyák Gábor, az összellenzék médiaprogramjának kidolgozásáért felelős szaktanácsadója pedig azt kérte a Médiatanács elnökétől, hogy azonnal távolítsa el az MTVA vezérigazgatóját, Papp Dánielt, amiért „az állami tévé Spöttlével, Nógrádival és hasonló közveszélyes hazudozókkal harsogja az orosz háborús propagandát”.

Hétfőn az ellenzéki pártok a közmédia elfogultsága miatt a választásokat megfigyelő EBESZ-hez fordultak, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a közmédia és a kormányközeli média „szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében”, valamint „az állami médiában az orosz agresszióval kapcsolatban elferdítik a valóságot, a magyar ellenzéki álláspontokat pedig a szövegkörnyezetükből kiragadva, azok eredeti jelentését teljesen megváltoztatva közlik”. Majd ezután a közmédia a Médiatanácshoz és az NVB-hez fordult, mert úgy érzik, hogy az ellenzék politikailag támadja őket.

A Médiatanács friss közleményében reagált ezekre a felvetésekre, álláspontjuk szerint az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült. A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban.

„Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte a közszolgálati médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására. Felhívjuk a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű, és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása”.

A Médiatanács szerint a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről. Mint írják,

„A hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a Médiatanács ki fogja vizsgálni, és megalapozott döntéseket fog hozni. A Médiatanács ezen túlmenően célvizsgálatot indít, amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét”.

Koltay András a múlt héten interjút adott a 24.hu-nak, amiben többek között arról beszélt, hogy „nincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól”. A médiahatóság új, kilenc évre kinevezett elnöke arra a kérdésre, hogy a KESMA a maga ötszáz orgánumával és a több mint százmilliárdból finanszírozott, politikailag irányított közmédia talán mégiscsak torzítja a magyar nyilvánosságot, úgy felelt, „nem az a fő kérdés, ki uralja a nyomtatott sajtót vagy a közmédiát. A magyarországi nyilvánosság ma olyan sokszínű, mint korábban soha, függetlenül attól, hogy politikai alapon ezt ki miként minősíti.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!