Vezető budapesti gimnáziumok tanárai tüntettek hétfőn a Kálvin téren

2022. február 28. – 20:20

Másolás

Vágólapra másolva

Február 28-án a tanítási idő után budapesti vezető gimnáziumok hetven tanára és tanár szakos hallgatója gyűlt össze a Kálvin téren, hogy támogassák azokat a kollégáikat, akik polgári engedetlenséget folytatnak.

A demonstráción a következő iskolák tanárai jelentek meg, jellemzően belvárosi, elit gimnáziumokról van szó:

  • Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium,
  • Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium,
  • ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium,
  • ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium,
  • Szent István Gimnázium,
  • Veres Pálné Gimnázium,
  • VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium.

Mint írták, közülük már többen vettek részt polgári engedetlenségben, de szeretnék, ha nem halkulna el ez az ügy, amiért kiállnak. A hétfői akcióval a polgári engedetlenséget folytató kollégáik mellett álltak ki, és azok mellett is, akiknek valamiért nincs lehetőségük erre. Hozzátették, hogy olyan változásokért küzdenek, amelyeknek fókuszában a rájuk bízott gyerekek vannak, olyan körülményeket szeretnének, amelyek lehetővé teszik a gyermekekért dolgozók számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést és olyan munkabért szeretnének, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. „Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért és az ő jövőjükért dolgozhassunk” – tették hozzá.

Fotó: Forgács Róbert
Fotó: Forgács Róbert

Már harmadik hete folytatódik a polgári engedetlenség az iskolákban, a tanárok így fejezik ki tiltakozásukat a kormány február 11-én megjelent kormányrendelete ellen, ami lényegében ellehetetleníti a sztrájkjogukat. Eddig több mint 110 iskolából csatlakoztak tanárok a megmozduláshoz, de volt diákok, szülők, civil szervezetek is kifejezték szolidaritásukat. A legfrissebb fejleményekről, illetve a hetek óta húzódó mozgalom hátteréről legutóbb bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!