A közmédia a Médiatanácshoz és az NVB-hez fordul, mert úgy érzik, az ellenzék politikailag támadja őket

2022. február 28. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Médiatanácshoz és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul az „ellenzéki politikai támadások miatt a közmédia” – írja az MTI, amely a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-hez tartozik.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, a Közmédia Választási Iroda elnöke és a hírhamisítóként elhíresült vált Papp Dániel, a családbarát munkahelyként elismert Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója közös közleményében azt írta, hogy „újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz–ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba”.

A magyar baloldal – állításuk szerint – „nem először ront rá a magyar közmédiára”: egyszer fizikai erőszakkal, máskor a társutas média segítségével, de van, hogy politikai nyomásgyakorlással kívánnak beavatkozni a szerkesztői munkába, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az amúgy rájuk is vonatkozó törvényi előírásokat.

„Az, hogy a magyar politikai baloldal ebben a feszült helyzetben ismételten a független média intézményrendszerét támadja, teljes mértékben elfogadhatatlan” – jelentették, ki, utalva arra, hogy 2018 decemberében ellenzéki képviselők jutottak be az MTVA székházába, mert szerették volna beolvastatni az ötpontos követelésüket. A köztévé biztonsági emberei nem engedték őket szabadon mozogni az épületben, fogadni pedig senki nem fogadta őket, végül Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az őrök kidobták, Varju Lászlót pedig leteperték. Dobos és Papp az esetre úgy emlékeznek vissza, hogy a képviselők fizikailag fenyegették az MTVA munkatársait.

„Az agresszióért azóta sem tanúsított megbánást vagy kért bocsánatot kollégáinktól egyik ellenzéki képviselő sem”

– hívták fel a figyelmet.

A közmédia egyébként nem egyszer alaposabb indoklás nélkül megtagadta az ellenzéki közlemények közzétételét (amiért a DK például pert is nyert), sőt, egy 2020-ban kiszivárgott hangfelvételen a köztévé vezető szerkesztői azt magyarázták, hogy „az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”.

„Elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel, és egyebek. Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni, nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla”

– hallható Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője a 2020-as felvételen.

Most Papp és Dobos leszögezték, hogy

„a választás közeledtével ugyan érthető, de elfogadhatatlan és felháborító, hogy a baloldali ellenzék ismét politikai nyomást akar gyakorolni a magyar közmédiára. A mi szerepünk azonban egyértelmű és világos: pártoktól függetlenül hiteles tájékoztatást kell adnunk hazánk és a világ legfontosabb eseményeiről minden magyarnak.”

Azt is kihangsúlyozták, hogy „a magyar közmédiában egyedül a szerkesztői szabadság határozza meg, hogy mi és hogyan kerüljön a híradásokba”. „A közmédia rendszere ellen irányuló sorozatos nyomásgyakorlási, beavatkozási kísérletet határozottan visszautasítjuk, egyben annak tényéről tájékoztatjuk a Médiatanácsot, valamint a Nemzeti Választási Bizottságot” – fogalmazott közös közleményében a két vezérigazgató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!