Meg kell kérdezni a kollégákat, hogy sárosak vagytok, vagy nem – mondta Gyurcsány a korrupcióval gyanúsított szocialista politikusokról

2022. február 25. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Csodálkozott, hogy már tegnap sikerült megegyezni a közös ellenzéki lista végleges formájában, ő azt gondolta, hogy csak ma hajnalra lesznek meg – erről Gyurcsány Ferenc beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában péntek este.

Ahogy megírtuk, pénteken leadta az országos listáját a Márki-Zay Péter vezette Egységben Magyarországért a Nemzeti Választási Bizottságnak, Gyurcsány Ferenc a nyolcadik az ellenzéki szövetség országos listáján, Gréczy Zsolt és Kálmán Olga is ott az első harmincban. Az első 45 helyből 14 a Demokratikus Koalícióé, 12 a Jobbiké, 8 a Momentumé, 8 az MSZP-Párbeszédé, 3 pedig az LMP-é lesz.

A DK elnöke nyilvánosan is megerősítette, hogy ő a lista nyolcadik helyén szerepel, és arról beszélt, hogy 1-2 helyen, 1-2 jelölten ment a nagyobb vita, a 45. hely környékén. Erről elmondta, hogy van egy viszonylagos széles elemzői konszenzus arról, hogy ebben a választási rendszerben, ahogy a győztest is kompenzálja a rendszer valamilyen formában és a vesztest is, ha a két tömb között egy-két százaléknyi eltérés van, akkor körülbelül 45 bejutó helyet kap mindkét tömb. Ez a 45 pedig mindenki agyába beégett, mindenki ezt nézi, ez a lélektani érték mindenki fejében.

„Nincsen bindzsizés: nem játszunk egymással bonyolult meccseket” – mondta azzal kapcsolatban, hogy a visszalépésekről is megegyeztek. Azaz a helyek kiosztásánál tisztán figyelembe vették Dobrev Klára és Karácsony Gergely várható visszalépését.

Tóth Csaba, Horváth Csaba

Felmerült a téma, hogy úgy tűnik, ellenzéki politikusok is előkerülnek friss ügyészségi ügyekben, Tóth Csaba például, de olyan is, aki az ellenzéki közös listán is szerepel, az MSZP-s zuglói polgármester, Horváth Csaba. (Bár a polgármester nem készül a parlamentbe, jelöltként mindössze „reprezentatív” szerepet vállalt a listán – ahogy ő fogalmazott.) Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát abban az ügyben, amiben már korábban Horváth Csaba nevével is előálltak: a gyanú szerint a két politikus Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Legfrissebb cikkünk itt található a témában.

Gyurcsány szerint ők tiszteletben tartják a pártok szuverenitását, „mindenkinek magának kell éreznie, meddig lehet elmenni”. De a dilemmát súlyosnak nevezte, és hozzátette, valóban fejfájást okoz minden tisztességes embernek. Hiszen egy normális világban, ahol biztosak lehetnek benne, hogy az ügyészség független és semmilyen mögöttes szándék nincs egy ilyen váddal való előállásban, ott szerinte meg kellene kérniük az érintettet, hogy lépjen vissza.

„De ez nem egy ilyen ország, nem egy ilyen ügyészség”

– mondta Gyurcsány, szerinte nem lehet tudni, hogy van mögötte valóság, vagy csak politikát csinálnak, le akarják őket vadászni, „ezért okkal bizonytalan mindenki egy kicsikét”. Hozzátette, súlyos dilemma ez, neki sincs jó válasza arra a kérdésre, hogy mikor járnak el helyesen ebben az esetben.

„Nyilván meg kell kérdezni a kollégákat, hogy sárosak vagytok, vagy nem”

– mondta a megvádolt szocialista politikusokkal kapcsolatban Gyurcsány, és hozzátette, olyan viszonyt kell felépíteni egy pártban, hogy ez a kérdés feltehető legyen. Hozzátette, az ő pártjuk ilyen. „Még jobb esetben mindenki tudja, hogy nincs bocsánat, nem lehet lopni, nem lehet visszaélni a közhatalommal, nem ilyet világot akarunk építeni, ilyen világot leváltani akarunk” – mondta, majd hozzátette a konkrét üggyel kapcsolatban: „nem tudom, mi a valóság, őszintén megmondom”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!