„Lehetséges-e, hogy a hiéna egyszer csak vegetáriánus lesz?” – pörög tovább a parlament tavaszi ülésszaka

2022. február 22. – 10:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délelőtt tartják a parlament tavaszi ülésszakának második ülésnapját. Hétfőn volt az első, arról itt olvashatják a Telex cikkét.

Mellár Tamás a Párbeszéd képviselője kiállt a sztrájkoló tanárok mellett. Szerinte a sztrájkjog alapjog. A tanárok nem csak azért tüntetnek, hogy többet keressenek – mondta, hanem azért, mert végezni szeretnék a munkájukat. De ha nincsenek meg az eszközök hozzá, nincs tanszabadság és nincs elegendő anyagi forrás, akkor ők nem tudnak „kiművelt főket adni a hazának”. Orbán félfeudális gyarmati rendszerében azonban ilyen emberekre nincs szükség, mert ők nem idomíthatóak, nem irányíthatóak. Nekik csak szolgákra, a multinacionális cégekben vagy Mészáros Lőrinc szállodáiban dolgozó emberekre van szükségük – mondta. „Önök a történelem szemétdombján fogják végezni” – tette hozzá.

A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Szerinte a baloldal vezette be a tandíjat, hogy a szegény gyerekek ne tudjanak tanulni. A Fidesz pedig kivezette. A baloldal a '90-es években is tandíjat vezetett be, mindenki számára akadályokat gördítettek a tudás megszerzése elé, iskolákat is bezártak. Ráadásul a pedagógusok bérét is csökkentették, elvették egy havi fizetésüket, a rendszerváltás után az egyetlen kormány, ami elvett a pedagógusok béréből, és elbocsátott 15 ezer tanárt, az a baloldal volt. Rétvári szerint tényleg nagymértékű béremelésre van szükség a következő években, most az egészségügyi szektorban emelte a kormány jelentősen a béreket, ezután a pedagógusok következnek majd.

Varga Zoltán DK-s képviselő az Orbán-kormány döntéseit ostorozta: korrupció, a jogállam leépítése stb. Azt a kérdést tette fel: „lehetséges-e, hogy a hiéna egyszer csak vegetáriánus lesz?” Aztán ő maga meg is válaszolta: „Nem lehetséges!” Szerinte április 3-án az ellenzéki koalíció leváltja ezt a korrupt rendszert. Az a fő kérdés: maradunk-e az EU-ban, és jön-e majd onnan pénz, vagy nem, mert megunják a Fidesz-kormány korruptságát. „Ennek a hazaáruló kormánynak mennie kell” – zárta mondandóját.

Orbán Balázs államtitkár szerint a baloldal 2010 előtt borzasztóan rosszul bánt az EU-s forrásokkal, több százmilliárd forint lehívatlanul maradt, sok volt a felesleges beruházás, a 4-es metró pedig egy hatalmas korrupciós ügy volt. Orbán szerint az EU-ból való kilépés egy „fantazmagória”, ezt csak a Jobbik akarta volna, ami viszont most az ellenzéki szövetséghez tartozik.

Néhány érdekesség a keddi ülésről:

  • Brenner Koloman jobbikos képviselő szerint a Fideszben csomó kommunista ül, Dömötör Csaba államtitkár szerint viszont az ellenzékben vannak kommunisták.
  • Halász János fideszes politikus szerint az ország határát ostromló migránsok egyre agresszívebbek, és egyre többen jönnek. Parittyákkal, csúzlikkal is szoktak támadni – mondta.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!