Orbán nem tudott ott lenni az orosz–ukrán válsághelyzetről szóló EU-csúcson, de az EU–Afrika-csúcson ott lesz Brüsszelben

2022. február 17. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök csatlakozik csütörtök délután a Brüsszelben tárgyaló kollégáihoz, és részt vesz az EU–Afrika-csúcstalálkozón – tájékoztatta az Origót a kormányfő sajtófőnöke.

Havasi Bertalan a lapnak úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor „a lengyel miniszterelnököt kérte fel Magyarország képviseletére az orosz–ukrán válsághelyzetről szóló, a déli órákban zajló rövid rendkívüli EU-csúcson, mivel a magyar kormányfő pont ekkor Bolsonaro brazil elnökkel tárgyal Budapesten”. A magyar kormányfő előzetesen telefonon már egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével az ukrán válságról, áttekintették és értékelték a helyzetet – tették hozzá.

Orbán a Karmelita kolostorban látta vendégül a brazil elnököt, és programjának lezárásaként közös tájékoztatót tartottak. Ez az első alkalom, hogy egy brazil államfő Magyarországra látogatott.

A magyar miniszterelnök most megy először Brüsszelbe azután, hogy Magyarország elbukta a jogállamisági pert az Európai Unió Bíróságán. A luxembourgi székhelyű testület szerdán délelőtt hirdette ki ítéletét az ügyben, amit még tavaly márciusban indított el a magyar és a lengyel kormány a mechanizmus ellen. A mechanizmussal visszatartanák az uniós költségvetésből érkező forrásokat – azonban a bíróság szerint ezzel nem a jogállamiság megsértését büntetnék, hanem az uniós költségvetést védenék meg.

A mechanizmus ügye mellett egy másik jogállamiságot érintő uniós procedúra, a 7-es cikk szerinti eljárás is folytatódik majd tavasszal: Lengyelország vezetőit februárban, Magyarországot márciusban hallgatják meg az uniós tagországok miniszteri tanácsában – és mivel a márciusi EU-csúcsot március 24–25-én tartják, Orbán Viktornak éppen a hazai választási kampány csúcsán kell magyarázkodnia az uniós tagországok felé arról, miért van minden rendben a magyar jogállammal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!