Két napig rostokolt a Tisza-tó mély iszapjában egy markoló

2022. február 15. – 05:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Abádszalókon az Abádi-öbölben csak a télen több száz négyzetméternyi nádast vágtak ki az Úszóházak telepítése miatt, a munka annyira sikeres, hogy egy traktor szinte teljesen elsüllyedt az irtás közben” – írta lapunknak helyi olvasónk, István.

Olvasónk fotója az elsüllyedt munkagépről
Olvasónk fotója az elsüllyedt munkagépről

„Az egyik munkagép mederfelmérés közben süppedősebb területre tévedt az iszapban, a gépkezelő pedig addig tornászott vele, amíg beragadt teljesen”

– ezt már Hoffer Ferenctől, az Abádi Kikötő tulajdonosától, az Úszófalu beruházójától tudtuk meg. Kiderült, hogy a gép kihúzásához külső segítség kell, de elsőre nem sikerült a művelet. Hoffer Ferenc elmondása szerint az erősebb vontató érkezéséig „két napig benn tanyázott” a vízben a gép, de mivel zárt rendszerű, „egy csepp olaj se ment a tóba”.

Hoffer hozzátette, hogy az esethez kihívta a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberét, kint volt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság embere, és megállapították, hogy nem történt károkozás. A rendőrség is a helyszínen volt, de személyi sérülés sem történt. A munkagépet végül múlt hét kedden kihúzták a vízből, lecsutakolták, és már újra dolgozik, tájékoztatott Hoffer Ferenc. Elmondását lényegében megerősítette lapunknak Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere is.

Az eset főleg a helyi civil csoport közösségi oldalán vert hullámokat, főleg azért, mert az Úszóházak beruházás miatt lekerítettek egy részt a partból. A környezetvédők is aggódnak, hogy a növekvő turizmus miatt fokozódik a tó terhelése. A beruházásról és a hatásairól tavaly nyáron jelent meg lapunkban helyszíni riport, a tó környezetvédelmi állapotáról pedig ez a Telex-tudósítás szól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!