A koronavírus miatt másképp viszonyulunk a munkahelyünkhöz, mint korábban

2022. február 10. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Idén hat magyarországi cég kapta meg a hr-tanácsadással foglalkozó Kicentrictől a Legjobb munkahely díjat – olvasható a cég sajtóközleményében. Ehhez a cég szakemberei 109 ezer magyar munkavállalót kérdeztek meg. A díjazottak: Cisco Systems Magyarország Kft., Hartmann-Rico Hungária Kft., Hilti Hungaria Szolgáltató Kft., JYSK Kft., Profession.hu Kft. és a WHC csoport.

A felmérésből az derült ki, hogy a két éve tartó koronavírus-járvány hatására változott a dolgozók munkahelyhez való viszonya, ami illeszkedik egy új globális trendhez. A díjat alapító cég által a „munkavállalók lázadásának” elnevezett jelenség lényege, hogy az alkalmazottaknak a pandémia hatásai miatt egyre fontosabb, hogy hol, mikor és hogyan dolgozzanak. A járvány miatt több cégnél visszaesett a munkavállalói elköteleződés, és nőtt azoknak a cégeknek a versenyelőnye, amelyek hatékonyan és gyorsan tudtak reagálni a változásokra.

A jelensége a díjazottak között is megfigyelhető: náluk a felmérés szerint 83%-os az elköteleződés, míg az országos 61%-os. A munkahelyek megtartásánál még nagyobb a különbség: országosan átlagban csak a megkérdezettek 37%-a gondolta úgy, hogy a cégük meg tudja tartani a legjobb embereit, míg a díjazott munkahelyeknél ez az arány 66% volt. (A több mint húsz éve átadott díjat hagyományosan olyan munkahelyek kapják, ahol a legmagasabb a szervezeti kutúra és az elköteleződés.)

A felmérés adatai azt jelzi a Kicentric szerint, hogy a pandémia teremtette offline, online és hibrid munkaviszonyok miatt a vezetőknek jobban kell támogatniuk a munkavállalóikat, mint eddig. Szerintük azok a cégek, amelyek az ezt segítő szervezeti kultúrát és az üzleti stratégiát össze tudják hangolni, hamarabb ki tudnak lábalni a válságból, és hosszabb távon sikeresebbek lehetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!