Add tovább a visszakapott szja-d egy részét, erre buzdítanak a Továbbadó létrehozói

2022. február 8. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

„A befizetett adónk mindannyiunk közös pénze. Ha gyereket nevelő szülőkként idén visszakapjuk az egész éves szja-t, olyan helyről fog hiányozni a pénzünk, ahol nagy szükség lett volna rá. Ha megteheted, legyél te is továbbadó! Támogasd a visszakapott szja-dból a szívedhez közel álló szervezeteket, sajtótermékeket, mozgalmakat” – erre buzdítanak egy új mozgalom, a Továbbadó ötletgazdái és elindítói.

A kezdeményezést csak pár nappal ezelőtt indította útjára Váradi Luca szociológus, kétgyerekes anyuka és Fernezelyi Márton informatikus, háromgyerekes apuka. Váradi Luca a Forbesnak beszélt a kezdetekről: azt mondta, Fernezelyi Márton, az unokatestvére fogalmazta meg, hogy

„mint öntudatos állampolgár, ennek a pénznek nem az ő zsebében van a helye. Hiszen ezt az adót egyszer már levonták, ez a közösbe való, valahonnan ez nagyon fog hiányozni. És amikor erről beszélgetni kezdtünk, és létrehoztuk ezt az oldalt, mi lepődtünk meg a legjobban, hogy erre a gondolatra mások is mennyire nyitottak, mennyien megosztják a Továbbadót.”

A Facebook-oldalon bárki létrehozhat nyilvános bejegyzést, így tett mások mellett Rényi Balázs, marketingkommunikációs szakember vagy Szél Dávid pszichológus, író, az Apapara oldal működtetője – ők mind megindokolták, miért döntöttek a továbbadás mellett, és kinek ajánlják az szja-visszatérítést.

„Azt gondolom, hogy elég furcsa ötlet, hogy visszakapjuk a befizetett adónk egy részét. Mert hát mégiscsak azért fizetünk az államnak, hogy az ország és benne mindenki működni tudjon. Függetlenül attól, hogy hova született, kit szeret, mennyi pénze van. Hogy mindenki számára elérhető legyen a minőségi oktatás és a minőségi egészségügy, a kultúra, a biztonság, a kiszámíthatóság, a társadalmi mobilitás. Hogy legyen víz a csapban, áram a konnektorokban. De ezek sajnos nem valósulnak meg. Szóval az államnak erre az akciójára akár tekinthetünk önkritikaként is” – írta.

Az szja-visszatérítésről

Orbán Viktor még júniusban ígért be jelentős adókedvezményt a gyereket nevelőknek: azt mondta, a kisgyerekes szülők visszakaphatják azt az átlagjövedelem alatti szja-t, amit 2021-ben befizettek. Később kiderült, hogy a várandósoknak, az ekhósoknak (az ekhó kétharmada) és katásoknak (a tételes adó negyede) is jár az adókedvezmény, a részletekről pedig még itt és itt is írtunk. Az szja-visszatérítés részleteiről már magyarázót is írt a NAV októberben.

Azokat, akik megkapják a visszatérítést, levélben tájékoztatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) erről a tényről – a levélben azonban nem egy sima tájékoztató található, hanem egy sokkal inkább kampányhangulatú üzenet, amely Orbán Viktor szignójával van ellátva.

Ha fontos önnek a szabad sajtó, támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!