Hamarosan munkába állnak az új mezei őrszolgálatok a magyar–szerb határon

2022. február 8. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónap múlva kezdhetik meg a munkát az új mezei őrszolgálatok a magyar–szerb határon – jelentette be Mórahalom polgármestere kedden a településen.

Az MTI híre szerint Nógrádi Zoltán (Fidesz–KDNP) a térség polgármestereivel és a rendvédelmi szervek helyi vezetőivel tartott közbiztonsági egyeztető fórumon azt mondta, a migráció komoly veszélyt jelent a települések közbiztonságára, a gazdálkodók munkájára, és rontja az ott élők szubjektív biztonságérzetét.

Hozzátette, a térség települései, elsősorban azok, amelyek közigazgatási határa egyben államhatár is, a kormány segítségét kérték a polgárőrségek megerősítése, valamint a mezőőrszolgálatok kapacitásának és finanszírozásának bővítése érdekében, mert úgy tűnik, a migrációs nyomás állandó feladatot fog jelenteni.

A kormány döntött arról, hogy Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezei őrszolgálatának megalakítására, illetve működtetésére 170 millió forint forrást biztosít.

A mezőőrök feladata a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelme, terményeik és termelőeszközeik biztonságának garantálása. A szolgálatok egy hónap múlva kezdik meg munkájukat, a megerősített polgárőrszervezetekkel irányított, szervezett járőrszolgálatot látnak el, segítve ezzel a rendőrség munkáját.

Pár hete írtunk arról, hogy Mórahalom mintegy 75, a mi hazánkos Toroczkai László vezette Ásotthalom pedig 25 millió forint állami forrást kap a mezei őrszolgálatok fejlesztésére. Ásotthalom mezőőrsége egyébként nemrég azzal került a hírekbe, hogy az ügyében rendőrségi eljárást indítottak „közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése” miatt. Ugyanis miután Toroczkai egy videóban bemutatta, hogyan zajlik a fegyveres „embervadászat a határon”, a TASZ kérte a rendőrséget és a kormányhivatalt, hogy vizsgálják meg, jogszerű-e az ásotthalmi mezőőrség működése, jogosultak-e fegyveres fellépésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!