Vizsgálja a rendőrség Toroczkai mezőőreit, akik illegális határátkelőket lepleznek le

2022. január 14. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot rendelt el a rendőrség, hogy megfelelő minőségben foglalkoztatja-e a Toroczkai László vezette ásotthalmi önkormányzat a mezőőröket – írja a 444.hu.

A radikális politikus, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke „Fegyveres migránsok a magyar határon” címmel tett közé egy videót, amelyben egy mobilos felvételen a határkerítésen átszökő emberek látszanak, akik közül egyikük puskával érkezik. Az állítása szerint ez a szerb határon, Ásotthalomnál készül, ahol ő polgármester.

Toroczkai ebben a videóban utal egy korábbira, a „Támadások után embervadászat a határon” címűre, amelyben mezőőreivel fegyveresen keresik a határátlépőket. Toroczkai szerint ez alapján a videó alapján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) feljelentette a mezőőrséget a rendőrségen, akik beidézték annak két tagját. Toroczkai szerint ezért, ha a Mi Hazánk bejut a parlamentbe, kezdeményezni fogja a TASZ megszüntetését.

A TASZ viszont azt közölte a lappal, hogy Toroczkai állításával szemben nem feljelentést tett, csak kérte a rendőrséget és a kormányhivatalt, hogy vizsgálják meg, jogszerű-e az ásotthalmi mezőőrség működése. A mezőőrök jogosultak akár fegyveresen is fellépni, ha például „tetten érnek valakit, amint épp rongálja vagy felgyújtja például a szalmatároló épületet (…) Megakadályozhatják a bűncselekményt, és értesíthetik a hatóságokat” – idézi a lap a TASZ szakértőjét, aki megjegyzi: arra viszont nincs felhatalmazásuk, hogy „szervezetten bűnüldözési, határvédelmi feladatokat lássanak el”.

A rendőrség a TASZ kérését végül valóban feljelentésként kezelte, így eljárást indítottak „közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése” miatt. A kormányhivatal is vizsgálja az őrök tevékenységét, amelynek eredményéről a rendőrség álláspontjának ismerete után fogják értesíteni a jogvédő szervezetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!