Hétfőn kora délután nyolcvan személyautó és egy-két kamion gyűlt össze a magyar kamionosok elitellenes menetére

2022. február 7. – 14:38

Hétfőn kora délután nyolcvan személyautó és egy-két kamion gyűlt össze a magyar kamionosok elitellenes menetére
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Délután negyed háromig körülbelül nyolcvan autó gyűlt össze az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál azért, hogy tömörülésükkel elindítsanak egy magyar és nemzetközi kamionosokkal való több napos szolidaritási akciót, melynek célja ezen kívül a globális elit visszaszorítása is – jelentette a helyszínről munkatársunk, Bődey János. Kérdésünkre erről Szűcs Attila, az esemény szervezője beszélt a helyszínen. Azt is mondta, hogy délután négyig még körülbelül ugyanennyi autót várnak a gyülekezőre.

Úgy tudják, megyei városokból és Erdélyből is jönnek majd konvojok. Tudósítónk a helyszínen csak egy-két teherautóst látott a szolidaritási akcióban, mellette kb. nyolcvan személyautós gyülekezett. A tervek szerint az odaérkezők többsége Mogyoródon éjszakázik majd.

A kanadai mintára megszervezett hétfői, magyarországi megmozdulást egy többnaposra tervezett demonstráció kezdetének szánják. Az eseménysorozatnak a Hungarian Freedom Convoy 2022 nevet adták, és a kiírás szerint lényegében a nagyobb, nemzetközi World Freedom Convoy 2022 magyarországi ágáról van szó. A terv az, hogy a különböző országokból egyszerre, február 14-én érkezzenek be a konvojok Brüsszelbe.

A kiírás szerint a magyar menetrend a következő: az ország különféle szegleteiből induló kamionosoknak, furgonosoknak, autósoknak hétfő délelőtt 10 órától 16 óráig van gyülekező Budapest mellett, az M3-on, a mogyoródi leágazásnál. Hétfő este 18 órakor a Hősök terére vonulnak 200 számozott autóval, ahol felolvassák a követeléseiket, majd fáklyákkal vonulnak át gyalogosan a Kossuth térre, ahol újra ismertetik, miért állnak ki. Kedden a Várba készülnek menni, hogy ott 10 órakor Áder János köztársasági elnöknek nyújtsák át a követeléseiket. „További programot az élet alakítja” – áll a kiírásban.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A szervezők a résztvevőket arra kérték, hogy minden autós dekorálja a járművét szövegekkel, magyar zászlókkal, jelképekkel, olyanokkal, amelyek láttán a járókelők, közlekedők könnyen be tudják azonosítani, mi a célja a konvojhoz való csatlakozásnak, a tüntetésnek. A kiírás szerint a demonstráció békességét fehér szalag jelzi, a másik fő jelképük pedig a szabadságvágyat megjelenítő tűz, a fáklya.

„Cselekvésre szólítunk mindenkit; aki úgy érzi, hogy elég, és elutasítja az alaptalan és jogtalan kényszerítő intézkedéseket; aki úgy érzi felnőtt és felelős, hogy maga döntsön egészsége és gyermekei sorsa felől; akinek meggyőződése, hogy valós és tudatos demokráciára, társadalmi megegyezésre van szükség az uralkodó erők jog-csavarta diktatúrája helyett”

– áll a megmozdulásra vonatkozó felhívásban.

A követeléseket hat fő pontban fogalmazták meg a magyar szervezők. Ezek közt szerepel például a munkához való jogukban sértett emberek kártalanítása vagy „a felelősök elszámoltatása”, de a harmadik pont például így szól: „A technokrata kezdeményezések azonnali felfüggesztése és felülvizsgálata: az egészségügyi útlevelek és a digitális igazolványok megszüntetése; betegségmegelőzés oltások felvételére egyszerűsítését, megfigyelő hálózatok-, adatösszesítő rendszerek kiépítését-, 5G bevezetését, készpénz felszámolását, emberi munkaerő szükségtelenné tételét, magángazdaságok megszüntetését, gyermekek 18 éves kora előtt a szülői gondoskodás és felelősség alóli kivonását, az iskolai oktatás elgépiesítését célzó folyamatok azonnali leállítása és felülvizsgálata, társadalmi konszenzus elérése független, valós tények alapján.”

Fotó: Bődey János
Fotó: Bődey János

Hogy kezdődött ez az egész?

A tiltakozási hullám azzal indult, hogy január 28-án kamionosok kezdtek tüntetni a kanadai parlamentnél.

A tiltakozás eredeti kiváltó oka az volt, hogy január 15-től kötelezővé tették az oltást vagy a kéthetes karantént az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőröknek. A tüntetés jelentősége azonban hamar túlnőtt önmagán, olyan szimbólummá vált, amelyben a tiltakozás egyre inkább általánosságban irányult a koronavírus miatt bevezetett lezárások, korlátozások ellen, de a résztvevők is megosztottak abban, hogy pontosan mit tartanak a megmozdulás céljának. A kanadai tüntetés méretéről, a kamionok számáról is ellentmondásos információk terjednek.

Vasárnapra Ottawában rendkívüli állapotot rendeltek el, a kanadai főváros polgármestere ugyanis úgy látta, a helyzet már „komoly veszélyt és fenyegetést jelent a lakosok biztonságára.” A Freedom Convoy-mozgalomról itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!