Rendkívüli állapotot rendeltek el Ottawában a kamionos tüntetők miatt

2022. február 6. – 23:50

Rendkívüli állapotot rendeltek el Ottawában a kamionos tüntetők miatt
Tüntetők Ottawában február 5-én – Fotó: Minas Panagiotakis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ottawa polgármestere, Jim Watson rendkívüli állapotot rendelt el Kanada fővárosában, miután a több száz kamionos tüntető „komoly veszélyt és fenyegetést jelent a lakosok biztonságára.”

Kamionosok tömege tüntet járműveikkel a kanadai parlamentnél, már január 28. óta. A tüntetés eredetileg azért indult, mert január 15-től kötelező lett az oltás vagy kéthetes karantén az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőröknek.

A tiltakozás nagyon rövid idő alatt a koronavírus-járványi miatti lezárások és korlátozások elleni mozgalmak szimbólumává is vált, gyakran olyan videók és fotók segítségével terjedt a híre, amik nem fedték le teljesen a valóságot. A Freedom Convoy-mozgalomról itt írtunk hosszabban.

Az ottawai rendkívüli állapot azt jelenti, hogy a város segítséget kér más közigazgatási területektől és kormányzati szintektől. Azt még nem tudni, hogy Ottawa egész pontosan milyen segítséget kér, a héten Justin Trudeau miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy a tüntetők ellen a hadsereget vessék be, de a kanadai lovasrendőrségtől több egységet is a városba vezéreltek.

Az ottawai rendőrség szombat óta 450 büntetést osztott ki közlekedési szabálysértésekért. A város rendőrfőkapitánya a helyzetet ostromként jellemezte, Peter Sloly szerint a város rendőrségének nincs elég erőforrása, hogy véget vessen a demonstrációknak.

Jim Watson polgármester szerint az ottawaiak idegei már a végüket járják, a tüntetők napok óta dudálnak és tűzijátékokat eregetnek.

„Egészen nyilvánvaló, hogy többen vannak, és mi vesztésre állunk ebben a csatában”

– mondta Watson a helyi rádiónak adott interjújában. A polgármester hozzátette, hogy a kockának fordulnia kell, vissza kell szerezniük a várost, ahol szerinte több a tüntető, mint a rendőr.

Ontario tartomány kormányfője, Doug Ford arról írt a Twitteren vasárnap, hogy ők mindent megadtak Ottawának, amit kértek, és továbbra is meg fognak adni minden támogatást.

(Bloomberg)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!