Legkésőbb jövőre megszünteti az MNB a Pallas Athéné Alapítványt, ígérik az európai szerveknek a magyar hatóságok

2022. február 7. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Megszünteti 2023 közepéig a Magyar Nemzeti Bank az alapítványait – derül ki az Eurostat egyik új jegyzőkönyvéből, amit elsőként a Portfolio.hu szemlézett. A jelentés szerint erre az MNB már korábban, 2017-ben ígéretet tett, igaz, erről a magyar nyilvánosságban sehol sem lehetett értesülni.

Az MNB még 2013-2014 környékén hozott létre hat, önálló jogi személyként működő alapítványt, melyek azóta több lépcsőben összeolvadtak, így mára csak egy szervezet működik Pallas Athéné Alapítvány néven. Az európai statisztikai hivatal szemében azonban régóta aggályos az alapítványok működése, ugyanis az alapítványok alapításukkor többnyire állampapírba fektették vagyonukat – holott az uniós alapszerződés 123-as cikkelye szerint a jegybankok nem vásárolhatnak állampapírt az elsődleges piacon.

Bár a különböző szankciókkal való fenyegetés hatására az alapítványok eladták az állampapír-portfóliójukat, az Eurostat 2016-ban újabb vizsgálatot indított, gyanújuk szerint ugyanis az MNB alapítványai bizonyos üzleteket a kormány nevében kötöttek. Emiatt szerintük az alapítványokat át kellene sorolni az államháztartási körön belülre. Erről már 2016-17 környékén is egyeztettek az Eurostat munkatársai a magyar jegybankkal, és meg is állapodtak abban, hogy

2020 végéig megszüntetik a Pallas Athéné Alapítványokat és a leányvállalataikat, azok eszközei pedig beépülnek az MNB mérlegébe.

Az alapítvány vagyonát az Optima Befektetési Zrt. kezeli, és míg eredetileg az MNB 266,4 milliárd forintot juttatott az alapítványoknak a megalapításukkor, ez a vagyon 2021 végén 280,6 milliárd forintot tett ki. Főleg pénzügyi eszközökbe, részvényekbe fektette a bevételeit az Optima, de a közelmúltban vette meg a cég például a Budapesti Metropolitan Egyetemet is.

A Pallas Athéné Alapítványok központi irodái a budai Várban – Fotó: Róka László / MTVA
A Pallas Athéné Alapítványok központi irodái a budai Várban – Fotó: Róka László / MTVA

2021 májusában jártak újra az európai statisztikai hivatal emberei Magyarországon, a látogatásuk eredményeiről pedig most adtak ki egy összefoglaló EDJ-jegyzőkönyvet. Ebből kiderül, hogy a magyar jegybank elismerte, nem szüntette még meg a Pallas Athéné Alapítványokat – a hat entitás közül viszont már csak egy maradt meg, amely több mint húsz leányvállalatot irányít, és egyre kevesebb eszközt tart a kezében.

Az Eurostat jegyzőkönyve szerint a magyar hatóságok a koronavírus-járvány kitörése miatt nem tudták megszüntetni az alapítványt az előre megadott, 2021-es időpontra. A magyar hatóságok azonban megerősítették, hogy 2022 végére, vagy legkésőbb 2023 közepére felszámolják a Pallas Athéné Alapítványt és annak leányvállalatait – de jogszabályi változásokra lesz szükség ahhoz, hogy az alapítvány minden fennmaradó pénzügyi eszköze az MNB-hez kerüljön.

A Portfolio megjegyzi, hogy a jegybank korábban semmit nem kommunikált az eredetileg kitűzött határidőről sem – holott a jegyzőkönyv szerint már évek óta tervezik az alapítványok bezárását. A lap megkereste a Magyar Nemzeti Bankot is az Eurostat dokumentumának közzététele után, a jegybank viszont csak annyit közölt, hogy „a témával kapcsolatban egyéb információval nem kívánnak szolgálni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!